1 din 8 angajaţi se află în pragul sărăciei. Sindicatele cer europarlamentarilor români să voteze Directiva pentru un salariu minim echitabil

1 din 8 angajaţi se află în pragul sărăciei. Sindicatele cer europarlamentarilor români să voteze Directiva pentru un salariu minim echitabil

1 din 8 angajaţi cu contract de muncă se află în pragul sărăciei, susţin sindicaliştii BNS, cerând europarlamentarilor români să voteze Directiva pentru un salariu minim echitabil.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Lucrătorii şi sindicatele din România vor urmări cu atenţie, la fel ca lucrătorii şi sindicatele din celelalte state membre, votul din Parlamentul European (care are loc joi, 25 noiembrie - n. red.) şi aşteaptă cu nerăbdare sprijinul celor pe care i-au votat să-i reprezinte în Parlamentul European, pentru începerea negocierilor pe baza raportului adoptat în Comisia EMPL”, a informat miercuri BNS.
 
Potrivit sindicaliştilor, aprox 20% din salariatii din România cu contracte de muncă cu timp complet şi 79% din salariaţii cu contract de muncă cu timp partial au astăzi venituri salariale la nivelul salariului minim.
 
1 din 8 salariaţi cu contract de muncă cu timp de muncă complet şi 1 din 2 salariaţi cu contract de muncă cu timp parţial sunt astăzi expuşi riscului de sărăcie în muncă.
 
„Între 2019 şi 2021 s-au pierdut 126 mii de locuri de muncă cu timp complet, o parte din acestea au fost transformate în locuri de muncă cu timp parţial.
 
 Venitul salarial mediu pentru angajaţii cu contracte de muncă cu timp parţial este astăzi în termeni reali cu aproape 15% mai mic faţă de cel din 2019.
 
Ierarhiile salariale aproape au dispărut, negocierile colective au fost distruse, presiunea generată de nevoia de finanţare a sistemului de securitate socială este foarte mare, populaţia în vârstă de muncă îmbătrâneşte sau migrează. În acest context singura pârghie de a asigura o distribuţie echitabilă a rezultatelor creşterii economice, dar şi singurul instrument pentru a stopa fenomenul migraţiei a rămas salariul minim.
 
De mai bine de 5 ani încercăm să găsim un mecanism transparent de stabilire a salariului minim, nu s-a reuşit acest lucru, indiferent de culoarea politică a partidelor aflate la guvernare. Orice discuţie pe acest subiect a sfârşit prin luarea unei decizii unilaterale, fără fundamentare şi schimbată de la un an la altul.
 
România are nevoie de forţă de muncă pregătită, lucrătorii din România au nevoie de salarii decente pentru a rămâne să muncească în ţară”, susţin sindicaliştii.
 
De asemenea, România s-a angajat prin ratificarea unor instrumente internaţionale, precum Carta Socială Europeană revizuită, că va asigura un nivel decent al salariului minim.
 
Proiectul de Directivă iniţiat de Comisia Europeană pentru salarii minime adecvate, în forma modificată şi adoptată în Comisia pentru Ocupare şi Afaceri Sociale din Parlamentul European, reprezintă o şansă reală de a schimba situaţia celor mai vulnerabili lucrători din România.
 
„Creşterea arbitrară a salariului minim nu mai este suficientă. Zilnic, lucrătorii aud promisiuni că nimeni nu va fi lăsat în urmă. Această directivă are potenţialul de a îndeplini această promisiune, dar numai dacă raportul adoptat de Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European este confirmat de Plenul Parlamentului şi dacă negocierile cu Consiliul pot începe cât mai curând posibil. 
 
Amendamentele adoptate de Comisia pentru Ocupare sunt extrem de importante pentru a crea un climat de stabilitate şi pace socială, dar în principal pentru a asigura salariaţilor un nivel de trai decent.
 
Mâine în Parlamentul European se votează proiectul de Directivă în forma amendată de Comisia pentru Ocupare. BNS v-a transmis deja o scrisoare cu rugămintea de a vota favorabil această iniţiativă (scrisoarea transmisă).
 
În acest context adresăm un apel public pentru toţi parlamentarii români din Parlamentul European dar şi către partidele politice din România, reiterând rugămintea de a fi alături de lucrătorii din România printr-un vot favorabil acordat proiectului de Directivă, aşa cum a fost el avizat de Comisia pentru Ocupare.
 
Lucrătorii şi sindicatele din România vor urmări cu atenţie, la fel ca lucrătorii şi sindicatele din celelalte state membre, votul din Parlamentul European şi aşteaptă cu nerăbdare sprijinul celor pe care i-au votat să-i reprezinte în Parlamentul European, pentru începerea negocierilor pe baza raportului adoptat în Comisia EMPL”, susţine BNS.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările