Statul vrea să vândă obligaţiuni pe pieţele externe în prima jumătate a acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor intenţionează să vândă obligaţiuni pe pieţele externe în prima jumătate a acestui an şi încearcă să extindă maturitatea medie a datoriei prin vânzarea de eurobonduri cu termen de peste zece ani, a declarat Diana Popescu, director în cadrul Ministerului de Finanţe, pentru Bloomberg.

„Plănuim o tranzacţie în prima jumătate a anului. Planul nostru este să extindem maturitatea la mai mult de zece ani“, a afrimat Popescu. Aceasta nu a precizat suma pe care România vrea să o atragă în urma emisiunii de obligaţiuni.

România intenţionează să împrumute între 2,5 miliarde şi 3 miliarde de dolari de pe pieţele internaţionale în 2015, pentru a acoperi datoria suverană şi pentru a finanţa deficitul bugetar.

În luna octombrie a anului trecut, România a atras 1,5 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale, prin vânzarea de obligaţiuni denominate în euro scadente la 10 ani, la un randament de 2,973% pe an, un nou minim istoric.

România pare că urmează exemplul Slovaciei, prima ţară din Europa de Est care a vândut eurobonduri în acest an, pe fondul scăderii randamentelor obligaţiunilor suverane. Slovacia a obţinut 1,5 miliarde de euro prin plasarea datoriei, randamentul obligaţiunilor situându-se la minimul record de 1,442%.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale denominate în euro ale României, cu termen în 2024, au urcat vineri cu 0,2 puncte procentuale, la 2,16%.

Guvernul român trebuie să plătească eurobonduri în valoare de 1 miliard de euro în luna martie, conform datelor Bloomberg.

România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expiră în luna septembrie a anului viitor şi pe care autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. Scopul înţelegerii este de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite