Șeful AIE nu exclude probleme cu rezervele de gaze din Europa până la sfârșitul anului 2023

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit lui Fatih Birol, în februarie 2023, se preconizează o scădere a rezervelor de gaze din depozite, de la 90% la 25-20%.

Fatih Birol, șeful AIE. Foto: Arhiva Adevărul
Fatih Birol, șeful AIE. Foto: Arhiva Adevărul

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, consideră că țările UE pot supraviețui iernii viitoare fără întreruperi serioase de alimentare și întreruperi de curent, urmare a plinului instalațiilor de stocare, dar nu exclude posibile probleme cu rezervele de gaze către sfârșitul anului 2023.

Estimăm că până în februarie 2023, gradul de umplere al depozitelor va scădea de la 90% la 25-20%”, a spus el într-un interviu publicat marți în ziarul La Repubblica. „Deci întrebarea este cum va acționa Europa în 2023 pentru a le umple din nou până la 80-90% pentru a face față iernii 2023-2024. Anul acesta, la creșterea stocurilor au contribuit și gazele provenite încă din Rusia. În plus, China, care este cel mai mare importator de gaze lichefiate, a cumpărat mai puțin în 2022 decât s-a așteptat pe măsură ce economia sa s-a contractat”.

În această iarnă, „în absența unor întreruperi semnificative și neașteptate de aprovizionare”, țările europene „ar trebui să treacă iarna până prin februarie sau martie folosind stocuri”, care au ajuns la aproximativ 90%, a adăugat Birol.

Comentând propunerile de introducere a unui plafon al prețurilor la energie electrică, șeful AIE a subliniat că adoptarea unei astfel de decizii „necesită o mare atenție asupra dinamicii prețurilor”. "Pe de o parte, acestea trebuie menținute la un nivel scăzut pentru a proteja consumatorii și companiile. Pe de altă parte, nu pot fi prea scăzute, altfel Europa riscă să nu mai fie un cumpărător competitiv de gaz natural lichefiat pe piețele internaționale. Găsirea unui echilibru între aceste două nevoi < ...> explică impasul european”, a spus el. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite