Scandal la Metrorex: Ministrul acuză creşteri uriaşe ale veniturilor angajaţilor în pandemie, sindicatul susţine că Drulă „aruncă bombe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a vorbit duminică la Digi24, inclusiv despre situaţia scandaloasă de la Metrorex, unde veniturile (salarii plus sporuri de weekend, de Sărbători, de noapte, etc) au fost majorate în pandemie şi s-au făcut sute de angajări.

„Am mai mulţi „cartofi fierbinţi”. Metrorex este într-o situaţie financiară şi structurală foparte dificilă. Subvenţia a ajuns în câţiva ani de la 250 de milioane de lei la 687 mil lei în 2020. 1,1 miliarde de lei au fi nevoile pentru acest an.

Numai nevoile salariale au crescut cu 200 de milioane de lei faţă de anul trecut, ca urmare a noului contract de muncă semnat înn toamnă, care a prevăzut o creştere cu 19% a veniturilor angajaţilor Metrorex”, a declarat ministrul.

Întrebat la ce valoare a ajuns venitul mediu pe angajat, Cătălin Drulă a spus că este de aproximativ 10.000 de lei (echivalentul a circa 2.000 de euro).

„Venitul mediu în acest an este în jur de 10.000 de lei, aproape o dublare faţă de ultimii 3-4 ani. (...) Nu a crescut productivitatea, dar s-au făcut angajări, circa 1.300 de oameni, din care 900 de oameni pentru cei 6-7 km ai magistralei 5.

Sunt creşteri succesive de salarii/venituri”, a afirmat ministrul susţinând că nu este normal ca statul să plătească subvenţii atât de mari doar pentru un sistem de transport din Bucureşti. Drulă nu a precizat dacă este vorba de venitul brut sau veniturile nete.

Rădoi: Ministrul ar face bine să se informeze, să nu mai iasă cu asemenea bombe

Contactat, Ion Rădoi, liderul Sindicatului Liber Metrou, a negat că angajaţii Metrorex ar avea astfel de venituri lunare, cerându-I în mod ironic ministrului „să se informeze”.

„Avem salariu tarifar, în medie de cca 4.000 de lei, acolo. Mai avem şi sporul de noapte, sporul de sfârşit de săptămână, sporurile de Sărbători. Nu depăşesc 7.000 de lei în niciun caz, cu tot cu salariu şi sporuri.

Cred că dl ministru a luat salariul de director. Îl rog să se informeze şi să nu mai iasă cu asemenea bombe. 

La fel şi cu numărul de personal. Ori noi avem oameni care au ieşit la pensie cu grupa 1 şi 2. Avem peste 500 de oameni care au ieşit la pensie în ultimele luni”, a spus Rădoi.

Întrebat dacă într-adevăr s-au făcut angajări atât de mari în ultima perioadă, sindicalistul a răspuns ironic că angajaţii Metrorex nu pot lucra online.

„Vreau să vă spun că noi nu putem să lucrăm online. Trebuie (angajaţii – n. red.) să conducă trenul, să facă reparaţii”, a mai spus sindicalistul.

Rădoi a recunoscut că au crescut salariile în timpul pandemiei pentru că atunci s-au renegociat salariile.

„Noi am făcut negocierea în luna septembrie pentru că atunci expira contractul”, a adăugat Rădoi.

Întrebat dacă în pandemie s-au făcut angajări, Rădoi a spus că într-adevăr s-au fîăcut pentru că trebuiau înlocuiţi cei peste 500 de oameni care s-au pensionat şi s-a angajat şi pentru Magistrala 5, dar nu ştie exact care a fost numărul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite