Scădere record a economiei zonei euro: contracţie de 3,8% în primele trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia zonei euro s-a contractat cu un ritm record şi cu mai mult decât era de aşteptat în primele trei luni ale anului, iar inflaţia a încetinit brusc, întrucât activitatea economică din martie s-a oprit din cauza pandemiei COVID-19, arată datele publicate joi de Eurostat, scrie Reuters.

Conform unei estimări preliminare a biroului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, producţia economică în cele 19 ţări care împart moneda euro a fost cu 3,8% mai mică în ianuarie-martie decât în ​​ultimele trei luni din 2019, cea mai puternică scădere trimestrială de când se publică date, respectiv din 1995.

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la o contracţie de 3,5% după o creştere trimestrială de 0,1% în ultimele trei luni ale anului 2019.

Anul trecut, contracţia produsului intern brut a fost de 3,3% în primul trimestru.

De asemenea, Eurostat a transmis că preţurile de consum din zona euro au crescut cu 0,3% lunar în luna aprilie, respectiv o creştere de 0,4% de la an la an, încetinind de la 0,7% faţă de anul anterior în martie.

Însă încetinirea inflaţiei a fost mai mică decât se aşteptau economiştii, care, în medie, prognozează o decelerare la 0,1% an de an, potrivit unui sondaj Reuters.

Eurostat a mai transmis că şomajul din zona euro, un indicator care continuă să reflecte cu întârziere schimbările din economie, a ajuns până la 7,4% din forţa de muncă în martie, de la 7,3% în februarie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite