Rusia va extinde reducerea exporturilor de petrol. Până când va fi aplicată măsura

0
Publicat:

Vicepremierul rus, Alexander Novak, a transmis, marți, că țara sa va prelungi reducerea voluntară a exporturilor de petrol cu 300.000 de barili pe zi (bpd) până la finele anului, relatează Reuters.

Rusia a redus exporturile de petrol cu 500.000 de barili pe zi în august, Foto: Shutterstock
Rusia a redus exporturile de petrol cu 500.000 de barili pe zi în august, Foto: Shutterstock

Potrivit oficialului, această decizie a fost luată „pentru a menţine stabilitatea şi echilibrul" pe piaţa petrolului.

Rusia, al doilea exportator global de petrol, şi-a redus producţia şi exporturile împreună cu Arabia Saudită, pe lângă actualele reduceri în aprovizionare decise de grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători mondiali de ţiţei), informează Agerpres.

Mai exact, Rusia a redus exporturile de petrol cu 500.000 bpd (sau 5% din producţia sa de petrol) în august şi o va diminua cu 300.000 bpd în septembrie.

Separat, Arabia Saudită a anunţat că-şi va extinde pentru încă trei luni, până în decembrie, reducerea voluntară a producţiei de petrol cu un milion de barili pe zi, conform agenţiei de presă SPA.

Novak a precizat că reducerile voluntare ale Rusiei vor fi revizuite lunar „pentru a lua în considerare posibilitatea extinderii sau reducerii producţiei, în funcţie de situaţia de pe piaţa mondială".

După acest anunţ, cotaţia barilului de de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a urcat peste nivelul de 90 dolari, pentru prima dată din 18 noiembrie 2022.

Reuters anunța recent că livrările de țiței din porturile vestice ale Rusiei au crescut uşor în august, faţă de iulie, în ciuda angajamentului Moscovei de a reduce exporturile de petrol cu 500.000 de barili pe zi. Concret, exporturile şi tranzitul total de ţiţei din porturile de vest ale Rusiei au înregistrat, în august, în jur de 7,7 milioane de tone metrice (1,8 milioane bpd), comparativ cu 7,5 milioane de tone în iulie (1,77 milioane bpd).

Exporturile din august au crescut, mai mult decât s-a planificat iniţial, deoarece au existat câteva completări la program”, a transmis un comerciant pentru Reuters.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite