Romgaz începe în câteva luni forajul de explorare la cele trei perimetre din Slovacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romgaz deţine încă din 2008 o cotă de 25% din licenţa asupra perimetrelor Svidnik, Medzilaborce şi Snina din Slovacia
Romgaz deţine încă din 2008 o cotă de 25% din licenţa asupra perimetrelor Svidnik, Medzilaborce şi Snina din Slovacia

Compania de stat Romgaz Mediaş (SNG), unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, va începe în trimestrul al treilea al acestui an forajul de explorare la cele trei perimetre concesionate în Slovacia, lucrări care ar fi trebuit să fie iniţiate încă din 2013.

„Din punct de vedere contractual, la perimetrele din Slovacia s-a intrat într-o noua fază de explorare, fază care cuprinde lucrări de foraj şi achiziţie de date magneto-telurice. Programul de lucrări pentru 2015 cuprinde forajul a două sonde de explorare la o adâncime de 1.200 m“, a comunicat compania, potrivit Mediafax.

În Slovacia, faza de explorare poate dura până în 2016. Romgaz deţine încă din 2008 o cotă de 25% din licenţa asupra perimetrelor Svidnik, Medzilaborce şi Snina din Slovacia. 

La proiectele din Polonia, Romgaz deţine o cotă de 30% din două licenţe, preluate tot în 2008. Partenerii sunt San Leon Energy, cu o cotă de 45%, şi o altă firmă britanică, Sceptre Oil & Gas, cu 25%. În ceea ce priveşte perimetrele Cybinka şi Torzym din Polonia, acestea se află în faza de explorare care poate să dureze până la începutul anului 2017.

„În această fază se evaluează potenţialul economic al diferitelor prospecte din portofoliu, şi se fac studii care vor sta la baza fundamentării următoarelor etape. Următorii paşi în demersul de explorare al acestor două blocuri sunt forarea unor sonde de explorare în fiecare perimetru, după care în cazul în care se va realiza o descoperire, potenţialul ei va fi evaluat prin alte sonde care să valideze comercialitatea“, potrivit companiei.

În 2014, Romgaz a extras 5,66 miliarde metri cubi de gaze naturale. Consolidarea procesului de stabilizare a producţiei la nivelul de 5,66 miliarde mc pentru al patrulea an consecutiv a dus astfel la anularea declinului de producţie. Oficialii Romgaz spun că în strategia companiei s-a prevăzut pentru perioada 2012-2016 un declin de producţie de maximum 1,5%/an.

Romgaz a avut în anul 2014 un profit net de 1,4 miliarde de lei, în creştere faţă de profitul net realizat în 2013, de 995,5 milioane de lei. Cifra de afaceri a producătorului de gaze a crescut de la 3,89 miliarde de lei în 2013 până la 4,49 miliarde de lei în anul 2014.

„Diferenţa se datorează aplicării calendarului de liberalizare treptată a preţului gazelor naturale la producători şi rentabilizării activităţii de producere energie electrică“, potrivit companiei de stat.

Profitul net estimat pentru anul 2015 este de 1,51 miliarde de lei, iar veniturile din exploatare sunt de 4,58 miliarde de lei. Romgaz va aloca în acest an un buget record pentru investiţii, de 1,32 miliarde de lei (296,6 milioane euro), în creştere cu aproape 22% faţă de investiţiile realizate anul trecut.

La data de 31 martie 2015, creanţele restante înregistrate şi aferente activităţii de comercializare gaze naturale sunt de 559,25 milioane lei. Principalii datornici sunt Interagro, Elcen Galaţi, Cet Iaşi şi producătorul de sodă calcinată GHCL Upsom.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite