Românii, dispuşi să se vaccineze dacă angajatorul le solicită acest lucru. Cine sunt cei care vor să revină la birou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Românii se încadrează în media globală (67%) în ce priveşte intenţia de a se vaccina, dacă de acest lucru depinde desfăşurarea activităţii lor profesionale, arată prima ediţie din acest an a studiului Randstad Workmonitor, desfăşurat în 34 de ţări, printre care şi România.

Potrivit sursei citate, cea mai utilă acţiune pentru ca angajaţii să se simtă sprijiniţi de angajatori, în următoarele luni, în contextul modului de lucru hibrid, menţionată de peste un sfert dintre respondenţi (27%), este consolidarea politicilor menite să îi ajute să menţină un echilibru între viaţa profesională şi cea personală.

Rolul vaccinului în desfăşurarea activităţii profesionale

Pentru ca organizaţiile să revină la starea pre-pandemie, majoritatea respondenţilor la studiu consideră că mediile lor de lucru trebuie să fie mult mai sigure decât în prezent, iar o creştere a ratei vaccinării este văzută de mulţi ca fiind esenţială. 

Mai mult, 53% dintre angajaţi spun că nu se vor simţi în siguranţă la locul de muncă până când nu vor fi vaccinaţi şi colegii lor, iar 51% preferă să lucreze de acasă până când vaccinarea va fi făcută pe scară largă.

Studiu arată că, la nivel global, un sfert dintre angajaţi sunt obligaţi de angajatori să fie vaccinaţi, cel mai mare procent regăsindu-se în Asia şi cel mai scăzut în sudul Europei. 

Mai mult de jumătate (56%) cred că vor avea mai multe oportunităţi de angajare, odată vaccinaţi. Acest lucru indică un rol puternic pe care îl are mediul de afaceri într-un moment critic pentru succesul campaniei de vaccinare, în plan mondial.

Creşte dorinţa românilor de a reveni la birou

Până când va fi posibilă revenirea la locul de muncă, sentimentul de izolare, incapacitatea de a atinge un echilibru sănătos între viaţa profesională şi cea privată şi nostalgia faţă de conexiunea directă, personală sunt preocupări menţionate de majoritatea angajaţilor. 

Astfel, mai mult de jumătate duc dorul interacţiunii faţă în faţă cu colegii lor şi peste o treime dintre cei cu vârsta între 18 şi 24 de ani se simt singuri (cel mai mare procent dintre toate grupele de vârstă). Aceste provocări au creat o dorinţă puternică de a reveni la birou (78%), totuşi nu neapărat în acelaşi mod ca înainte de pandemie, 54% dintre respondenţi apreciind modul de lucru hibrid.

Optimism şi provocări faţă de viitor

54% dintre angajaţi cred că vor avea mai multe oportunităţi profesionale în acest an, faţă de 2020. Peste jumătate dintre respondenţi declară că experienţa trăită alături de angajatorul lor, în pandemie, i-a motivat să rămână alături de acesta pe termen lung. Interesant este şi faptul că tot această experienţă i-a susţinut pe 30% dintre angajaţi să fie mai productivi.

În rândul angajaţilor cu vârsta cuprinsă între 45-54 de ani există cea mai mare preocupare de a nu-şi pierde serviciul, aceasta manifestându-se uşor mai accentuat în cazul femeilor (26,5%). În acest segment de vârstă se înregistrează şi cel mai ridicat grad de insatisfacţie la locul de muncă. Cel mai puţin îngrijoraţi (aproape 70%) de perspectiva de a nu-şi găsi un loc de muncă sunt bărbaţii cu vârsta între 18-24 de ani. Cei care declară că sunt cel mai mulţumiţi de viaţa lor profesională au între 18-24 de ani (35,8% bărbaţi, 28,6% femei).

74,4% dintre angajaţii români (procent aliniat cu media globală) spun că angajatorul se aşteaptă de la ei să lucreze de la birou, în ciuda posibilelor consecinţe cauzate de pandemie. Totodată, 59,6% declară că natura activităţii lor face imposibil lucrul de acasă (în industrii precum transport, automotive, minerit şi utilităţi ş.a.).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite