Românii cumpără tot mai mult „pe datorie“: valoarea tranzacţiilor cu cardul de credit s-a dublat. Cum se pot proteja utilizatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevărul
Foto Adevărul

Valoarea şi numărul tranzacţiilor de plată cu cardurile de credit emise de prestatorii de servicii de plată rezidenţi s-au dublat, în ultimii patru ani, potrivit analizei datelor statistice publicate de Banca Naţională a României la finele anului 2019.

Numărul tranzacţiilor de plată cu cardurile de credit a ajuns la peste 22 milioane în decembrie 2019, faţă de 11 milioane cât era în decembrie 2015, pe fondul utilizării din ce în ce mai mari a acestor instrumente de plată.

Valoarea tranzacţiilor cu cardurile de credit s-a dublat, ajungând la peste 4 miliarde lei în decembrie 2019. Potrivit datelor, peste 27% din numărul tranzacţiilor cu carduri de credit de anul trecut au fost înregistrate în ultimul trimestru, fiind stabilit un record faţă de trimestrele precedente, datorat în special cumpărăturilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

În România a fost depăşit pragul de 3 milioane de carduri de credit utilizate, iar în ultimii 4 ani creşterea numărului de carduri de credit a fost de 547.849, potrivit statisticilor BNR la finele lunii decembrie 2019. 

Astfel, la sfârşitul anului trecut, din cele peste 18 milioane de carduri aflate în circulaţie, emise de băncile din România, ponderea cardurilor de credit era de 16,5% (peste 3 milioane de carduri), ceea ce indică un potenţial mare pentru utilizarea informată a acestor instrumente de plată.

România are mai puţin de un card bancar/ cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene, situaţie valabilă şi în cazul cardurilor de credit, unde ponderea este de 0,15 carduri/ cap de locuitor.

Majoritatea cardurilor de credit din România au ca avantaj principal faptul că îi permit utilizatorului să facă achiziţii în rate fără dobândă de la comercianţi. Utilizatorul are posibilitatea de a returna flexibil sumele utilizate în rate lunare, cu acoperirea sumei minime de plată. Dobânda se plăteşte în cazul în care nu se achită integral sumele datorate până la data scadentă lunară, precum şi pentru toate sumele retrase de la bancomat. 

În plus, băncile au încheiat parteneriate cu furnizorii de bunuri şi servicii, prin care le oferă utilizatorilor reduceri la plata cu cardul de credit. Emiterea cardului de credit nu este condiţionată de virarea salariului într-un cont deschis la acea bancă şi nu depinde de acceptul angajatorului. 

RECOMANDĂRI

  • La folosirea cardului în străinătate, fie pentru plăţi la comercianţi, fie pentru retrageri numerar, îţi recomandăm să alegi întotdeauna plata în moneda locală (a ţării în care te afli). Câteodată, în străinătate ai şi posibilitatea de a plăti în lei, însă nu recomandăm acest lucru pentru ca poate implica costuri mai mari pentru tine în ceea ce priveşte cursurile de schimb practicate;
  • Ţine-ţi cardul mereu în acelaşi loc în portofel/poşetă şi informează imediat banca în cazul pierderii sau deteriorării acestuia. Memorează codul PIN şi distruge orice formă de stocare fizică. Nu comunica codul PIN nimănui, nici măcar membrilor din familie;
  • Nu înstrăina cardul. Informaţiile inscripţionate pe faţa şi spatele cardului ar putea fi folosite ulterior pentru tranzacţii pe Internet, pe site-uri nesecurizate.
  • Nu accepta ajutorul din partea nimănui atunci când întâmpini probleme la ATM; sună întotdeauna serviciul asistenţă clienţi şi solicită instrucţiuni; 
  • Nu scoate cash de la bancomat cu cardul de credit; dacă totuşi ai nevoie de cash, utilizează ATM-ul băncii tale;
  • Consultă extrasul în fiecare lună şi, în situaţia în care nu recunoşti o tranzacţie efectuată, contactează urgent banca.
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite