România va avea o nouă hidrocentrală pe Dunăre? Ponta: „Avem potenţialul, avem şi investitorii, trebuie doar s-o realizăm”

0
0

România şi Bulgaria discută construirea unei hidrocentrale pe Dunăre, a declarat premierul Victor Ponta după întâlnirea avută sâmbătă, la Sofia, cu omologul său bulgar Plamen Oreşarski.

Întrebat care ar fi proiectul pe care doreşte să-l înceapă împreună cu Oreşarski, după ce în urmă cu o săptămână au inaugurat podul peste Dunăre de la Calafat-Vidin, Ponta a răspuns: "O nouă hidrocentrală". În opinia sa, aceasta va fi în mod sigur utilă şi pentru România şi pentru Bulgaria.

Avem potenţialul, avem şi investitorii, trebuie doar s-o realizăm", a declarat premierul român. Victor Ponta a refuzat să dezvăluie potenţialul amplasament al acestei centrale, dar a precizat că locul este cunoscut, deşi nu îi poate face public numele.

Posibilul amplasament este într-adevăr cunoscut, iar numele i-a fost deja făcut public, în 2009, de ministrul de atunci al Econnomiei, Adriean Videanu: Turnu-Măgurele sau Călăraşi.

 „Cea mai bună locaţie pentru noua hidrocentrală de pe Dunăre este Măcin (judeţul Tulcea) şi ca alte amplasamente avute în vedere sunt Turnu Măgurele şi Călăraşi“, a spus Videanu.

Niţă vede o investiţie chineză într-o hidrocentrală la Măcin

Ministrul actual al Energiei, Constantin Niţă, a propus în luna mai investitorilor din China proiectul unei hidrocentrale prin pompaj la Dunăre în zona Măcin. Un alt proiect hidrocentrală prin pompaj, cea de la Tarniţa-Lăpuşteşti, a fost, de asemenea, propus chinezilor .

Am prezentat investitorilor chinezi proiectele reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, Tarniţa-Lăpuşteşti, hidrocentrala Nicopole, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Măcin, cablul submarin România - Turcia, Rovinari şi Mintia. Dacă aveam proiecte concrete până acum, investitorii veneau deja”, a afirmat Constantin Niţă. El a efectuat o vizită oficială în Republica Populară Chineză, în perioada 12-19 mai 2013, pentru discuţii privind oportunităţile de colaborare şi investiţii din domeniul energetic.

Acum, premierul Victor Ponta şi omologul său, Palmen Oreşarski, participă, la Sofia, la reuniunea Consiliului Partidului Socialiştilor Europeni (PES), structura executivă a formaţiunii paneuropene.
 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri