România şi Bulgaria vor colabora pentru a dezvolta potenţialul de producţie a energiei din surse regenerabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi omologul său bulgar, Alexander Nikolov, au semnat joi „Declaraţia de sprijin Bulgaria-România pentru proiectul intitulat Cross-Border Renewable Generation Deployment".

„Împreună cu ministrul Alexander Nikolov am semnat astăzi 'Declaraţia de sprijin Bulgaria-România pentru proiectul intitulat Cross-Border Renewable Generation Deployment (BG-RO Cross-ReGen)'. Documentul prevede că Ministerul Energiei din România şi Ministerul Energiei din Bulgaria vor colabora în procesul de dezvoltare accelerată şi integrare transfrontalieră a potenţialului crescut de producţie a energiei din surse regenerabile, identificate în regiunile din nordul Bulgariei şi sudul României", a scris Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

Oficialul a subliniat că, sub egida Summit-ului Iniţiativei Trei Mări, care a avut loc la Sofia, în iulie 2021, au fost lansate discuţiile privind consolidarea cooperării bilaterale prin proiecte transfrontaliere de generare de energie regenerabilă, care acum se materializează în această colaborare.

Astfel, operatorii de Sisteme de Transport (TSO), ESO EAD şi Transelectrica, care fac parte din Piaţa Internă de Electricitate (IEM) a UE şi din Reţeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Energie Electrică (ENTSO-E), vor colabora pentru a pune în funcţiune şi pentru a opera infrastructura adecvată de transport a energiei din surse regenerabile.

„De asemenea, prin semnarea Declaraţiei de sprijin cu ţara vecină se reliefează parteneriatul consolidat între România şi Bulgaria la nivel politic şi economic. Atât România, cât şi Bulgaria, ca parteneri strategici şi state vecine, împărtăşesc mai multe interese comune, în special în sectorul energetic", a punctat ministrul.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite