România rămâne campioană europeană la inflaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România continuă fie ţara europeană cu cea mai mare creştere generalizată a tuturor preţurilor, în ciuda faptului că în iunie, inflaţia a scăzut pentru prima oară în ultimii doi ani.

Datele publicate joi de Biroul European de statistică – Eurostat indică o inflaţie anuală de aproape 8% în iunie, în condiţiile în care media comunitară a fost de 3,1%. Cu alte cuvinte, preţurile au crescut în medie de 2,5 ori mai repede în ţara noastră comparativ cu UE. Pe locurile următoare în clasamentul ţărilor cu inflaţie anuală ridicată se află Estonia (4,7%) şi Grecia (4,6%). La polul opus s-au clasat Suedia (1,5%), Slovenia (1,6%) şi Cehia (1,9%), ţările cu cele mai mici rate anuale de creştere a preţurilor.

Dacă se analizează numai situaţia din ultima lună din România, veştile sunt bune, pentru că în iunie, preţurile de consum au scăzut cu 0,3% faţă de mai, pe fondul ieftinirii alimentelor. Cele mai mari scăderi ale preţurilor s-au înregistrat la legume – în jur de 12%. De exemplu, cartofii s-au ieftinit cu 11,94% comparativ cu luna anterioară, citricele, cu 2,32%, iar fasolea, cu 0,87%. Analiştii consultaţi recent de “Adevărul” estimează scăderi ale preţurilor legumelor şi în următoarele două luni.

După ce rata anuală a inflaţiei a scăzut în iunie de la 8,41% la 7,93%, băncile au început să revizuiască prognozele de inflaţie pentru sfârşitul acestui an. ING Bank, de exemplu, a redus puternic estimarea, de la 6,1% la 4,7%. Analiştii băncii au ţinut cont  şi de decizia reglementatorului pieţei de energie de a menţine preţurile la gaze pentru consumatorii casnici, dar şi de perspectivele bune din agricultură.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite