România ar putea primi un avans de 13% din fondurile PNRR până în vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

România ar putea primi un avans de 13% din totalul fondurilor alocate prin Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR) înainte de luna iunie, dacă analiza Comisiei Europene, pe fiecare proiect propus, va merge bine, a transmis, vineri, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, într-o dezbatere de specialitate.

Potrivit acesteia, în acest moment statele membre sunt pe ultima sută de metri cu depunerea Planurilor Naţionale de Redresare Economică şi Rezilienţă, informează Agerpres

”După depunerea Planului care, teoretic, are termen limită sfârşitul acestei luni, intră experţii Comisiei care trebuie să facă analiză de cost pe fiecare proiect. Dacă lucrurile merg bine, se poate primi un avans de 13% din totalul fondurilor înainte de luna iunie. Negocierile nu sunt încă finalizate, deci vom vedea în curând care vor fi datele exacte pentru acordarea primelor fonduri", a declarat Vălean.

”Dacă e să mă refer la domeniul transporturilor, Planul Naţional al României, în forma pe care am văzut-o până acum, există o alocare importantă pentru transporturi. Să vedem cât va fi în final, dar în orice caz un minim de două miliarde de euro ar fi o şansă importantă pentru infrastructura din  România. Sigur, nu acoperă toate nevoile.”, a explicat comisarul european.

Oficialul european a adăugat că România trebuie să aibă "o listă de proiecte concrete, mature, care să permită cheltuirea rapidă a banilor, pentru că ultimele decontări se vor face în 2026".

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în formă actualizată propus de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost adoptat miercuri de Guvernul României, în a doua lectură, odată cu Memorandumul care mandatează acest minister pentru a desfăşura negocierile pe document cu Comisia Europeană.

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a declarat: „Avem un document închegat pe care vom continua discuţiile cu Comisia Europeană pentru a avea, la finalul negocierilor, cea mai bună formulă reforme – investiţii – finanţări pentru România”.

Odată cu aprobarea acestui mandat oficial, pentru a discuta în mod direct şi concentrat detaliile din document, ministrul Cristian Ghinea va face săptămâna viitoare o vizită de lucru la Bruxelles.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite