România a avut unul dintre cele mai mari deficite comerciale din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Importurile României au crescut mai accelerat decât exporturile
Importurile României au crescut mai accelerat decât exporturile

România a avut anul trecut al cincilea cel mai mare deficit comercial din Uniunea Europeană, arată datele publicate vineri de institutul european de statistică Eurostat.

Mai precis, ţara noastră a avut un deficit comercial de 17,6 miliarde de euro în perioada ianuarie – decembrie 2019. Exporturile României s-au ridicat la 68,7 miliarde euro, după o creştere de 2%, în timp ce importurile s-au majorat mai accentuat, cu 4%, ajungând până la 86,2 miliarde euro.

Cel mai mare deficit comercial l-a înregistrat Franţa, de 73,1 miliarde euro, urmată de Spania şi Grecia, cu 34,2 miliarde euro, respectiv 21,7 miliarde euro. În clasament urmează Portugalia, cu un deficit comercial de 20,4 miliarde euro.

În schimb, cel mai mare surplus comercial îl are Germania, de 227,9 de miliarde euro. Excedent mare a fost raportat şi de Olanda, de 65,9 miliarde euro, dar şi de Irlanda, de 63,9 miliarde euro.

Per total, 11 dintre cele 27 state membre ale Uniunii Europene au înregistrat excedent comercial, în timp ce restul 16 au raportat deficit comercial.

Exporturile zonei euro au crescut cu 4,8%, la 186 de miliarde de euro, iar importurile cu doar 1,1%, aşa că surplusul s-a majorat la 23 de miliarde de euro. UE 27 exportă mai mult decât importă cu 23 de miliarde de euro.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite