Republica Moldova îşi poate dubla exporturile de produse agricole către UE. Consiliul a adoptat măsuri de liberalizare temporară a comerţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Consiliul UE a adoptat luni un regulament de liberalizare temporară a comerţului în privinţa celor şapte produse agricole din Republica Moldova care nu sunt deja complet liberalizate: roşiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireşele, prunele şi sucul de struguri.

Aceasta înseamnă că Republica Moldova poate cel puţin să îşi dubleze exporturile de astfel de produse – pentru o perioadă de un an – către Uniunea Europeană fără taxe vamale.

Nu putem ignora impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra Republicii Moldova. Odată cu ridicarea taxelor vamale pentru restul produselor agricole care nu au fost deja complet liberalizate, Republica Moldova poate exporta acum cel puţin de două ori mai multe astfel de produse către UE fără taxe vamale. Prin aceste măsuri excepţionale, UE îşi aprofundează relaţiile comerciale cu Republica Moldova şi îşi demonstrează sprijinul pentru stabilizarea economiei Republicii Moldova.

Războiul de agresiune neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a avut un impact devastator asupra Ucrainei, precum şi asupra Republicii Moldova. Acest lucru a afectat negativ capacitatea Republicii Moldova de a face schimburi comerciale cu restul lumii, deoarece exporturile sale se bazează în mare măsură pe infrastructurile ucrainene şi deoarece a pierdut în mare măsură accesul pe pieţele sale din Ucraina, Rusia şi Belarus.

La intrarea în vigoare, decizia de astăzi se va aplica, pentru o perioadă de un an, unui număr de şapte produse agricole din Republica Moldova care, în prezent, fac încă obiectul unor contingente tarifare la intrarea în UE. Măsurile de liberalizare temporară a comerţului vor redirecţiona aceste exporturi către UE.

Decizia de astăzi este condiţionată de respectarea principiilor prevăzute la articolul 2 din acordul de instituire a unei zone de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare (DCFTA), care a liberalizat aproape toate schimburile comerciale cu Republica Moldova, cu excepţia celor şapte produse agricole vizate de acest regulament.

La 9 iunie 2022, Comisia şi-a prezentat propunerea privind măsuri de liberalizare temporară a comerţului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor din Republica Moldova în temeiul Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi Republica Moldova, pe de altă parte.

La 29 iunie, Consiliul a trimis Parlamentului European o scrisoare prin care îşi semnala acordul cu privire la regulament, care a fost apoi votat în plenul PE la 5 iulie 2022.

Întrucât regulamentul a fost adoptat atât de Parlamentul European, cât şi de Consiliu, acesta va fi semnat şi publicat în Jurnalul Oficial, înainte de a intra în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite