Proiectul PSD prin care aproape toate contractele, plăţile şi creditele sunt încheiate doar în lei a trecut de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Senatul a adoptat marţi un proiect PSD care prevede că doar leul românesc va fi folosit în contracte de utilităţi, credit, leasing, în vânzări de bunuri şi servicii între români, pentru plăţi, încasări, transferuri, operaţiuni în conturi curente şi multe altele.

Proiectul a fost adoptat cu majoritate de voturi şi va fi transmis acum spre dezbatere şi vot final Camerei Deputaţilor.

Iniţiatorii susţin că această propunere legislativă doreşte consolidarea monedei naţionale ca monedă unică de plată pe teritoriul României. Proiectul a fost depus la Senat de numeroşi senatori PSD, precum Daniel Zamfir, Şerban Nicolae, Niculae Bădălău, Mihai Fifor, Liviu Pop, Paul Stănescu, dar şi câţiva senatori independenţi.

Ideea a fost vehiculată pentru prima dată de Liviu Dragnea, în mai 2019. Fostul lider PSD spunea că nu mai vrea să audă de euro şi că toate contractele ar trebui încheiate în moneda naţională. „O să introducem o prevedere ca în România să se discute doar despre preţuri în lei. Nu mai vreau să auzim, inclusiv la contracte, preţul în euro, contravaloarea în lei este atât. Ca să întărim moneda naţională, asta vom face în perioada următoare, pentru că toată treaba cu preţurile în euro este o păcăleală”, a declarat Liviu Dragnea, la acea vreme. 

Iniţiativa legislativă vine în contextul în care România şi-a asumat ca ţintă adoptarea monedei euro. 

Cu toate acestea, iniţiatorii afirmă că „practic, euro este transformat, contrar Constituţiei, Statului BNR şi Regulamentului valutar, în moneda de facto a României, cu consecinţa pierderii în proporţii însemnate a încrederii în moneda naţională şi a reducerii injuste, nemotivate economic, a puterii sale de cumpărare”.

Asta pentru că, susţin ei, prin contracte pre-formulate, facturi şi alte operaţiuni juridice sau practici comerciale incorecte, s-a impus cutuma conform căreia plăţile în lei sunt consolidate în euro, la un curs care depăşeşte, de regulă, cursul oficial de schimb valutar afişat de BNR.

„În plus, consecinţa acestei cutume este transferul integral, de la vânzător sau furnizor la consumator, a riscului asociat cursului de schimb valutar şi pierderii treptate a puterii de cumpărare a leului”, arată expunerea de motive.

Proiectul de lege al social-democraţilor vrea să impună ca toate contractele încheiate pentru prestarea de servicii sau pentru furnizarea de utilităţi să fie exprimate numai în lei, dacă atât emitenţii, cât şi destinatarii sunt rezidenţi în România.

Iniţiatorii explică faptul că sunt utilităţi următoarele: alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea şi evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, salubrizarea localităţilor, iluminatul public, alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de călători, telefonia fixă sau mobilă, intemetul, televiziunea prin cablu sau digitală şi orice altele asemenea.

Iniţiatorul a renunţat însă, în comisii, la o serie de prevederi cuprinse în forma iniţială a proiectului, cu privire la operaţiuni între rezidenţi sau privind riscul de devalorizare a valorii monedei naţionale.

Totodată, proiectul prevede că cursul de referinţă al leului faţă de moneda străină de referinţă nu poate fi mai mare decât cursul BNR din data plăţii efective.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite