Proiectul de lege pentru amânarea executării silite a românilor care nu-şi mai pot achita ratele, respins de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege prin care se prevedea instituirea unui moratoriu în care să fie amânată începerea procedurii de executare silită a locuinţelor celor care nu-ş mai pot plăti ratele la bănci nu a primit avizul favorabil al Guvernului.

Propunerea legislativă, iniţiată de şase parlamentari social-democraţi, stipula ca cetăţenii români supuşi executării silite din cauza neachitării ratelor la credite bancare sau la alte tipuri de împrumuturi ori a facturilor la utilităţi să poată beneficia de un moratoriu de amânare pentru doi ani în ceea ce priveşte aplicarea executării pentru debitorii care nu mai au în posesie un alt imobil cu destinaţie de locuinţă.

În expunerea de motive se afirmă că, potrivit situaţiei de la sfârşitul anului trecut, peste 100.000 de persoane se află în situaţia de risc de evacuare din locuinţe în urma contractării de credite sau alte tipuri de împrumuturi şi a imposibilităţii de a achita ratele. O altă cauză este neplata taxelor către utilităţi, peste 100.000 de locuinţe putând fi executate silit de firmele de insolvenţă sau de recuperare pentru datorii la întreţinere de peste 10.000 de lei.

În aceeaşi expunere de motive se arată că, în Spania, a fost adoptat un moratoriu pentru protejarea cetăţenilor vulnerabili, care scapă astfel de evacuarea din locuinţe pentru un termen de doi ani, timp în care să-şi poată reveni financiar şi să reia plata restanţelor la credite.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite