Programele de sprijin destinate legumicultorilor au fost simplificate. Care este noul termen pentru înscrierea în cadrul Tomata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Programele de sprijin destinate legumicultorilor au fost simplificate, iar termenul de depunere a cererilor de înscriere în Programul Tomata a fost prelungit cu o lună, până la data de 1 aprilie 2022, a transmis, miercuri, Ministerul Agriculturii.

„În Şedinţa Guvernului din 23 februarie 2022, a fost aprobată o Hotărâre prin care au fost aduse simplificări programelor de sprijin în sectorul vegetal, introduse prin Hotărârea Guvernului nr.148/2022 şi Hotărârea Guvernului nr.147/2022. 

Astfel, potrivit noilor reglementări:

- se prelungeşte cu o lună termenul de depunere a cererilor pentru obţinerea ajutorului de minimis pentru legumele în spaţii protejate (programul Tomata şi alte legume în spaţii protejate) până la data de 1 aprilie 2022, inclusiv (termenul iniţial era 1 martie 2022); 

- se elimină certificatul de atestare fiscală şi a cazierului fiscal din cadrul documentaţiei ataşate cererii pentru înscrierea în ambele scheme de ajutor de minimis", arată reprezentanţii MADR.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a transmis că eliminarea părţii birocratice din programul Tomata şi prelungirea termenului de depunere a cererilor din acest program a fost decisă pentru a facilita accesul la sprijin pentru cât mai mulţi legumicultori.

„În urma dialogului cu fermierii interesaţi de accesarea programului Tomata, am luat decizia de a prelungi termenul de depunere a cererilor, pentru a facilita accesul la sprijin pentru cât mai mulţi legumicultori. Totodată, eliminăm partea birocratică a depunerii certificatului de atestare fiscală şi a cazierului fiscal din sarcina fermierului, pentru că, aşa cum am mai spus, rolul acestuia este să stea în câmp şi să producă, iar rolul funcţionarilor din structurile ministerului este de a-l sprijini în procesul de implementare al accesării programelor" a declarat Adrian Chesnoiu.

În luarea deciziei s-a ţinut cont şi de faptul că majoritatea solicitanţilor ambelor scheme de sprijin sunt persoane fizice care nu au realizat venituri, confruntându-se totodată cu lipsa lichidităţilor, a cheltuielilor necesare pentru achiziţia de sămânţă pentru înfiinţarea culturilor, precum şi cu alte costuri generate de încălzirea spaţiilor protejate dar şi a faptului că, aceştia întâmpină dificultăţi în accesarea şi utilizarea bazelor de date ale instituţiilor implicate în eliberarea documentelor necesare înscrierii în programe. 

Citeşte şi: Ministerul Agriculturii simplifică procesul de accesare a ajutoarelor destinate legumicultorilor. „Structurile judeţene preiau partea birocratică”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite