„Prima maşină“ primeşte 50 milioane de lei, jumătate faţă de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la inaugurarea  programului "Prima maşină", s-au acordat mai puţin de 300 de garanţii
De la inaugurarea  programului "Prima maşină", s-au acordat mai puţin de 300 de garanţii

Programul „Prima maşină“ se va desfăşura şi în acest an, dar cu un buget la jumătatea celui din 2016. Oricum, în anii trecuţi, nici măcar 1,5% din banii alocaţi de Guvern pentru acordarea de garanţii, în cadrul programului, nu fuseseră folosiţi.

Guvernul României a aprobat  un plafon de 50 milioane lei pentru  continuarea, în 2017, a programului „Prima maşină”. Banii ar urma să provină din sumele nefolosite, în ediţia de anul trecut a programului.

Guvernul a lansat “Prima maşină” în 2015, cu un plafonul pentru acordarea de garanţii de 350 milioane lei. Programul n-a avut  succesul scontat. Pe de o parte, timpul pe care băncile l-au avut pentru a promova acest nou tip de credit a fost prea scurt. Pe de altă parte, programul nu le aducea românilor dornici să îşi cumpere o maşină nouă ieftină condiţii de creditare mult mai avantajoase faţă de celelalte tipuri de credit auto.  În consecinţă, până la finalul lui 2015, statul acordase doar 193 de garanţii, în valoare totală de numai 3,25 milioane lei. Românii utilizaseră, deci, mai puţin de 1 % din plafonul pentru acordarea de garanţii.  

În 2016, rezultatele au fost puţin mai bune, dar tot sub aşteptări.  Guvernul a alocat mai puţini bani pentru garanţii, doar 100 milioane de lei, proveniţi din sumele nefolosite în anul precedent. În plus, li s-a permis aplicanţilor să plătească avansul obligatoriu de 5% folosind primele obţinute prin programul “Rabla”. Totuşi, s-au acordat, anul trecut, doar 75 de garanţii,  în valoare totală de 1,41 milioane lei, în cadrul programului „Prima maşină”. Procentual, s-a utilizat doar 1,41 % la sută din plafonul pentru acordarea de garanţii.   

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite