Preţurile carburanților au continuat să scadă. Cât a ajuns să coste un litru de motorină

0
Publicat:

Benzina şi motorina s-au ieftinit vineri, pentru a doua zi consecutiv, ambele scăzând sub pragul de 6,5 lei pe litru.

Carburanții s-au ieftinit vineri, Foto: Inquam Photos Octav Ganea
Carburanții s-au ieftinit vineri, Foto: Inquam Photos Octav Ganea

Potrivit datelor transmise de Proft.ro, prețurile carburanților au coborât sub 6,5 lei/l în toate stațiile Petrom și Lukoil și chiar și în unele stații OMV, în urma deciziei celor două companii de a reduce vineri semnificativ, pentru a doua zi consecutiv, prețurile.

Sursa citată menționează că ieftinirile au ajuns și la 14 bani/l la motorină, în cazul companiei controlată de gigantul rus, și la 9 bani/l la benzină, în cazul liderului pieței. Și MOL și Rompetrol au redus cu aproximativ 10 bani prețul carburanților.

Principalele explicații ale ieftinirilor efectuate sunt stocurile ridicate efectuate înainte de intrarea în vigoare a embargoului impus importurilor de produse petroliere din Rusia, pe 5 februarie, dar și reducerea cererii în occident, ca urmare a temerilor privind o încetinire a creșterii economice, care a codus la o scădere a cotațiilor benzinei și motorinei. În plus, cererea venită din Ucraina a scăzut, situându-se sub nivelul estimat (și eventual deja stocat) de exportatorii autohtoni.

Astfel, șoferii pot achiziționa benzină standard la un preț inferior celui de 6,5 lei/l în toate Lukoil și Petrom din Capitală, noile prețuri practicate de cele două companii fiind de 6,41-6,44 lei/l, în cazul Lukoil, și de 6,40-6,43 lei/l, în cel al Petrom. Motorină standard mai ieftină de 6,5 lei/l poate fi cumpărată în toate stațiile Lukoil (6,36-6,41 lei/l) și Petrom (6,37-6,42) din capitală, dar și în 8 stații OMV.

În urma ieftinirilor de vineri, prețul benzinei standard în stațiile OMV a coborât la 6,48-6,53 lei/l, iar cel al motorinei, la 6,48-6,51 lei/l.

În mai 2020 benzina atingea minimul ultimilor 10 ani în România, iar un litru se comercializa atunci cu aproximativ 4,15 lei. Preţul motorinei scăzuse şi el la minimul ultimilor ani, acesta fiind de aproximativ 4,4 lei pe litru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite