Portretul investitorului român: 35 – 40 de ani, venit de 50.000 de euro pe an şi conservator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investitorii români au făcut plasamente anul trecut, în medie, de 47.000 de euro Foto Shutterstock
Investitorii români au făcut plasamente anul trecut, în medie, de 47.000 de euro Foto Shutterstock

Venitul anual mediu al investitorului român pe pieţele de capital este de aproximativ 50.000 de euro, ceea ce înseamnă că mulţi dintre cei care câştigă peste 4.000 de euro net lunar în România se gândesc la investiţii, potrivit unui studiu realizat de Saxo Bank, transmite Mediafax.

Averea investitorilor români este estimată (potrivit declaraţiilor proprii) într-un interval cuprins între 250.000 şi 500.000 de euro.

Analiştii de la Saxo Bank spun că cei care investesc pe burse nu se bazează doar pe salariu, ci dispun de lichidităţi de aproximativ 50.000 – 100.000 de euro pe care îi pot investi oricând, în funcţie de oportunităţi.

„Investitorii din România caută un broker profesionist, de cele mai multe ori, cu ajutorul căruia să-şi plaseze investiţiile şi nu se limitează la piaţa locală sau cele regionale. Dimpotrivă, caută oportunităţi în mod constant, indiferent de aria geografică“, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte capitalurile, clienţii Saxo Bank sunt peste media regiunii. Anul trecut, de exemplu, media de depunere a clienţilor din România a fost aproximativ 47.000 EUR. Vârsta medie a investitorului român pe pieţele internaţionale de capital: 35 - 40+ ani.

„Din interacţiunea directă cu clienţii, constatăm un apetit pentru antreprenoriat al clienţilor din România, la polul opus fiind cei care aleg metodele tradiţionale, adică depozitul bancar sau chiar salteaua drept practici valide, sigure de prezervare a capitalului“, a declarat Laurenţiu Nedelcu, Manager pentru Europa Centrală şi de Est, Saxo Bank.

Situaţiile volatile sunt paradisul traderilor activi, pentru că pot folosi volatilitatea în avantajul lor. Pentru investitorii pe termen lung însă, cu un apetit scăzut de risc, mulţi aleg să închidă poziţiile sau să facă hedging folosind CFD-uri sau opţiuni pentru a limita orice pierderi şi să aştepte trecerea „hopului” respectiv.

Studiul Saxo Bank arată că există o tendinţă a investitorului român de a fi mai conservator, de a nu se grăbi să iasă dintr-o poziţie, chiar dacă pe termen scurt preţul ajunge să scadă sub preţul de achiziţie, iar mulţi dintre cei care au fonduri adiţionale la dispoziţie aleg mai degrabă să facă double-down, adică să profite de scăderi pentru a cumpăra mai mult şi a-şi scădea astfel media preţului de intrare.

Saxo Bank afirmă că aşa s-a întâmplat cu mulţi clienţi români în ianuarie, iar cei care au făcut asta au acum motive să fie satisfăcuţi, bineînţeles.

Din punct de vedere al volumelor tranzacţionate, metalele preţioase, petrolul şi cupru sunt cele mai populare în rândul investitorilor români care tranzacţionează pe platformele Saxo Bank.

„Principalul motiv: volatilitatea mare a acestora în ultimul timp, ceea ce reprezintă un instrument propice pentru tranzacţii speculative. De cealaltă parte, există investitori instituţionali din România care tranzacţionează produse din sfera agro (grâu, porumb, soia, rapiţă etc.), pentru a face hedging faţă de activitatea lor exact în acelaşi domeniu“, se arată în studiu.

De asemenea, românii tranzacţionează aur, fie aur spot, în pereche cu dolarul sau euro (XAUUSD, XAUEUR), fie sub formă de contracte futures sau ETF-uri. Însă nu mulţi văd în aur o investiţie de termen lung, ci mai degrabă îl folosesc în strategiile lor pe termen scurt, intraday chiar.

Studiul are la bază un eşantion de 250 de clienţi reprezentativi din România, care au făcut cel puţin o tranzacţie în ultimele 180 de zile. Studiul a fost realizat pe parcursul a 6 luni şi finalizat în primul trimestru 2016.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite