Polonia cere despăgubiri Germaniei pentru pierderile din Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski cere Berlinului ”despăgubiri financiare” pentru a compensa pierderile suferite în urma atrocităților naziste din cel de-al Doilea Război Mondial.

Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski
Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski cere Berlinului ”despăgubiri financiare”

Ministrul de externe din noul guvern polonez pro-Uniunea Europeană a declarat marți că ar dori ca liderii Germaniei să gândească într-un mod „creativ” la compensarea Poloniei pentru pierderile uriașe suferite de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează televiziunea poloneză de știri wfmz.com.

Solicitarea a fost mult redusă față de cea a guvernului de dreapta anterior al Poloniei, care a cerut despăgubiri de 1,3 trilioane de dolari pentru invazia și ocuparea Germaniei naziste în 1939-1945.

Oficialii germani au spus în mod constant că, deși Berlinul își recunoaște responsabilitatea istorică, problema reparațiilor a fost soluționată cu zeci de ani în urmă.

Ministrul de externe Radek Sikorski a vorbit la o conferință de presă comună cu ministrul german de externe Annalena Baerbock la Berlin înainte de discuțiile lor privind îmbunătățirea relațiilor bilaterale care au fost tensionate în timpul guvernului anterior al Poloniei.

Voi ruga, de asemenea, ministrul să determine guvernul german să se gândească într-un mod creativ la găsirea unei forme de compensare pentru aceste pierderi de război, sau de despăgubire”, a spus Sikorski când a vorbit despre un proiect la Berlin pentru a comemora suferința Poloniei.

Baerbock a spus: „confruntarea cu suferința a milioane (de oameni) pe care Germania a adus-o Poloniei rămâne o sarcină pentru totdeauna”. Ea nu a adresat cereri de reparații.

Problema reparaţiilor a otrăvit relaţiile deja tensionate între Berlin şi fostul Guvern naţionalist polonez, care evalua a 1.300 de miliarde de euro suma pe care o cerea Germaniei.

O națiune de aproximativ 31 de milioane în 1939, Polonia și-a pierdut aproximativ 6 milioane de cetățeni, jumătate dintre ei evrei, în timpul ocupației naziste din timpul războiului. De asemenea, a suferit daune enorme industriei, infrastructurii și patrimoniului său cultural.

Germania a insistat că problema despăgubirilor a fost închisă prin decizii luate în perioada comunistă, când Polonia a renunţat la reparaţii de război în 1953 şi că a confirmat această renunţare în mai multe rânduri. Berlinul a argumentat la fel împotriva unor cereri de reparaţii, în trecut, ale Greciei şi Italiei.

Polonia subliniază că în acel moment se afla sub dominația Uniunii Sovietice, așa că declarația a fost făcută sub presiunea Moscovei și nu era obligatorie din punct de vedere juridic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite