Plafoanele schemelor de sprijin din sectorul zootehnic, aprobate. De ce sume vor beneficia fermierii

0
Publicat:

Premierul Nicolae Ciucă, a transmis, sâmbătă, că au fost aprobate plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum şi cuantumul acestora, pentru anul de cerere 2022.

Sprijin de peste 185 milioane de euro pentru crescătorii de animale, Foto: Arhivă Adevărul
Sprijin de peste 185 milioane de euro pentru crescătorii de animale, Foto: Arhivă Adevărul

Plafonul aprobat este de 185.483.810 euro, precizează oficialul.

În şedinţa de Guvern din 21 septembrie 2022, am aprobat plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum şi cuantumul acestora, pentru anul de cerere 2022. Plafonul aprobat este de 185.483.810 euro, care se acordă crescătorilor de animale pentru anul de cerere 2022, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic”, a arătat Ciucă, sâmbătă, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Acesta a explicat că se vor acorda 1.680.000 euro, pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte; 13.125.000 euro, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne; 71.300.000 euro, pentru speciile ovine/caprine; 99.324.810 euro, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte; 54.000 euro, pentru specia viermi de mătase.

Schemele de sprijin vor fi finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Potrivit premierului, au fost stabilite următoarele termene:

- Începând cu data de 16 octombrie 2022, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe, cu încadrarea în procentul de maximum 70%, prevăzut de reglementările europene în ceea ce priveşte nivelul avansurilor pentru plăţile directe şi pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafaţă şi de animale.

- Începând cu data de 2 decembrie 2022, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va efectua plăţile corespunzătoare diferenţei între plafonul alocat fiecărei plăţi şi sumele calculate şi acordate începând cu data de 16 octombrie 2022 ca plăţi în avans.

Plăţile se vor face în lei, utilizând cel mai recent curs stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2022, a mai arătat Nicolae Ciucă, în postare.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Agriculturii,  în urmă cu câteva zile, cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor menționate anterior la efectivul de animale eligibile/kg gogoși crude de mătase eligibile.

„Crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA. Ministerul Agriculturii a făcut demersuri în acest sens, iar Comisia Europeană a aprobat, astfel încât în anul 2022, avansul pe care îl pot solicita fermierii noștri este de 70% din suma cuvenită”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Resursele financiare se asigură de la bugetul de stat, cu rambursare din FEGA, în limita sumelor aprobate cu această destinație Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anii 2022 și 2023.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite