Piperea: Cea mai bună soluţie de conversie a creditelor în franci, la cursul istoric majorat cu 10%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soluţia cea mai bună atât pentru debitorii cu credite în franci elveţieni, cât şi pentru bănci, este conversia împrumuturilor în lei la cursul din momentul încheierii contractului, majorat cu maxim 10%, dar la dobânda la care clientul s-a împrumutat în franci, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

El a comentat luni, într-o conferinţă de presă, că proiectul de act normativ iniţiat de mai mulţi parlamentari maghiari, care prevede conversia creditelor în valută la cursul de la momentul acordării acestora, este incomplet şi parţial în defavoarea clienţilor.

„Textul spune că se face conversia la cursul din data accesării creditului, dar conversia nu se face pentru a duce creditul mai departe 25 de ani, ci pentru a plăti total sau parţial creditul, ceea ce înseamnă că ori ai banii respectivi, ori ai la dispoziţie o refinanţare de la o altă bancă. El este nu doar incomplet, ci într-o anumită măsură şi în defavoarea debitorilor care au credite în franci elveţieni. Dacă ne luăm după domnul Vasilescu (Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR - n.r.), este vorba de 150.000 până la 200.000 de debitori. În schimb, ca să poată să fie în concordanţă această reglementare atât cu deciziile de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene din ultima vreme, cât şi cu imperativul de a păstra un sistem bancar sănătos, (...) cred că soluţia cea mai bună este cea dată la Galaţi“, a afirmat Piperea.

Câştig contra Volksbank

O clientă Volksbank a obţinut recent în instanţă convertirea în lei a unui credit în franci elveţieni, la cursul de schimb de la data acordării împrumutului, plus o majorare de 10%. Prevederea era inclusă într-o clauză a contractului, respectiv dacă cursul valutar ar creşte cu mai mult de 10%, clientul are posibilitatea să solicite convertirea împrumutului la cursul majorat cu 10%, instanţa dispunând irevocabil aplicarea prevederii contractuale.

„Este echilibrată soluţia, întrucât îţi permite să continui contractul acela pe 25 de ani şi în acelaşi timp îi asigură şi băncii o anumită marjă de corecţie a dezechilibrului care s-ar crea, dezechilibru care este în totalitate vina băncii, pentru că a ştiut ce face când a pus pe piaţă respectivul produs. Aşsadar, soluţia cea mai bună şi economic sănătoasă este un curs majorat cu un maxim de 10%, cu costurile din momentul încheierii contractului“, a spus avocatul.

Mai bine un credit la un curs transformat decât neplătit deloc

El a arătat că astfel, debitorul, care a contractat un credit într-o monedă stabilă, aşa cum i-a fost prezentat de către angajaţii băncii, la costuri reduse, îşi poate plăti datoriile pentru restul perioadei până la scadenţă, fiind o variantă mult mai bună decât intrarea în incapacitate de plată şi transformarea creditului într-unul neperformant.

„Dacă aceşti oameni îşi vor putea plăti datoriile timp de 25 de ani, sistemul bancar va fi stabilizat, nu destabilizat (...) Celor 3 milioane de persoane care sunt împrumutate la bănci, dacă le laşi 30% în plus pe lună, banii aceia se vor duce în consum şi vor apărea din nou creditele de consum, se va alimenta bugetul cu TVA şi aşa mai departe“, a adăugat Piperea.

Varianta Raiffeisen Bank

El a spus că în vară a primit o propunere de la două bănci, „de avut în vedere“, care doresc transformarea creditului cu îngheţarea cursului la momentul încheierii contractului şi trecerea la costurile din prezent pentru lei, cu dobânzi de circa 6% pe an.

Piperea consideră că această variantă este mult mai rezonabilă, făcând referire la cazul Raiffeisen Bank, care s-a oferit, într-un proces colectiv, să transforme creditele din franci în lei la cursul istoric, dar şi la costurile de dobândă aplicate pentru moneda naţională la momentul încheierii contractului, dobânzile pentru creditele ipotecare în lei fiind la acea vreme compuse din două cifre.

În Parlament mai există o iniţiativă legislativă a deputatului PSD Ana Birchall, avizat favorabil de Guvern în septembrie, după ce a fost aprobat de Senat în iunie, care prevede conversia creditelor din valută în lei la cursul din ziua transformării acestuia. Proiectul are nevoie de votul final al Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Piperea a anunţat totodată că va înainta până la finalul lunii o acţiune de tip class action împotriva Volksbank, prin asociaţia sa de protecţie a consumatorilor, Parakletos, pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit. Astfel, dacă printr-o decizie definitivă a unei instanţe se constată caracterul abuziv al unei clauze dintr-un singur contract al respectivei bănci, atunci va fi eliminată acea clauză din toate contractele băncii.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/clauze-abuzive-3" target="_blank">View the story "clauze abuzive" on Storify</a>]

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite