Pierderile străinilor care investesc în România sunt la minimul ultimilor şapte ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele care aduc în România investiţii străine directe (ISD) au găsit în ţara noastră o reţetă a succesului. Acestea au raportat anul trecut cele mai bune profituri după impozitare din ultimii şapte ani, dar şi cele mai mici pierderi ale aceleiaşi perioade, deşi au şi distribuit dividende considerabile şi au şi reinvestit din profit.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR) privind ISD-urile realizate în ultimii şapte ani în România, analizate de „Adevărul”, în 2016, toate firmele profitabile care derulează investiţii străine direct în România au realizat un profit după impozitare de 7,41 miliarde de euro. Acesta este un maxim al ultimilor şase ani, minimul fiind realizat în 2010, când profitul după impozitare era de numai 4,222 miliarde de euro.

Au existat, într-adevăr, şi întreprinderi ISD care au înregistrat pierderi, dar şi pierderea cumulată a acestora a fost în 2016 la un nivel minim, de 3,123 miliarde de euro, faţă de 5,132 miliarde de euro pierderi, maximul perioadei analizate, înregistrat în anul 2011.

De asemenea, din profiturile realizate, firmele au distribuit şi dividende semnificative. Anul trecut acestea s-au ridicat la 3,149 miliarde de de euro, din nou un maxim al ultimilor şapte ani.

În acelaşi timp, unele întreprinderi ISD au folosit profitul obţinut în România tot la noi în ţară. La 1,138 miliarde de euro s-au ridicat sumele reinvestite din profitul realizat de firmele ISD, anul trecut. O sumă dublă faţă de anul 2015, când numai 510 milioane de euro din profitul realizat au fost reinvestite, însă mai mică decât în 2014 când profitul reinvestit s-a ridicat la 1,376 miliarde de de euro. 

image

FOTO Prelucrare proprie după date BNR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite