PIB pe cap de locuitor a crescut în România anul trecut, depăşind 5 state din Uniunea Europeană

0
0
scumpiri aşlimente bani supermarket hipermarket

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) a fost în România la nivelul a 73% din media UE, mai mare decât în alte cinci state membre ale UE, potrivit statisticilor Eurostat pe anul 2021.

În ceea ce priveşte PIB-ul per capita în 2021 (valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard – PPS), România s-a situat la 73% din media Uniunii Europene, aproape de Portugalia care a fost la 74% din media UE, Ungaria, 76%, şi Polonia, 77%.

Potrivit Eurostat, PIB-ul per capita în România a fost mai mare decât în Letonia, 71% din media din UE, Croaţia – 70%, Slovacia – 68% , Grecia – 65% şi Bulgaria – 55%.

Anul trecut, cea mai prosperă ţară membră a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost cu 177% peste media din UE. Urmează Irlanda cu un PIB/locuitor exprimat în PPS cu 121% peste media din UE. La distanţă se situează Danemarca (33% peste media din UE), Ţările de Jos (32% peste medie), Suedia (23% peste medie) şi Belgia (22% peste medie).

image

Germania, Finlanda şi Franţa sunt celelalte state membre cu un PIB per capita mai mare decât media din UE.

Datele comunicate miercuri de Eurostat reprezintă o estimare preliminară cu privire la paritatea puterii de cumpărare şi PIB per capita în Uniunea Europeană pentru anul 2021. Datele mai detaliate vor fi publicate în lunile iunie şi decembrie.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, România avea în 2020 un PIB per capita de 12.896 dolari, valoare similară cu cea înregistrată în 2019.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite