Peste 500 de cetăţeni ucraineni s-au angajat în România, prin ANOFM. Câte locuri de muncă oferă angajatorii

0
0
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Un număr de 918 de cetăţeni ucraineni s-au înregistrat în evidenţele agenţiilor teritoriale din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere şi mediere pe piaţa muncii, anunţă insituţia.

Dintre aceştia 578 sunt nou angajaţi pe piaţa muncii prin intermediul ANOFM. 

Meseriile cetăţenilor ucraineni ocupaţi sunt: confecţioneri cablaje auto, specialişti industria auto, confecţioneri industria textilă, muncitori în domeniul construcţiilor, violonist, şofer, meserii din industria HORECA, reprezentanţi comerciali etc.

Potrivit datelor publicate de Agenţie, 294 angajatori şi-au arătat disponibilitatea expresă de a încadra în muncă cetăţeni ucraineni, declarând 4.251 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.

Cei mai mulţi cetăţeni ucraineni refugiaţi înregistraţi în evidenţele AJOFM/AMOFM Bucureşti au fost în judeţele: Arad (104), Bihor (82), Suceava (74), Bucureşti (72), Bistriţa-Năsăud (67), Timiş (65), etc.

Principalele domenii de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt:

- restaurante;

- fabricarea de echipamente electrice şi electrotehnice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule;

- fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp);

- fabricarea de mobilă; fabricarea altor fire şi cabluri electronice şi electrocasnice;

- fabricarea încălţămintei; hoteluri şi alte facilitate de cazare similar;

- fabricare material rulant.

Pentru următoarele meserii: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; ambalator manual; muncitor necalificat în domeniu construcţiilor; confecţioner-asamblor articole din textile; lucrător bucătărie (spălător vase mari); ajutor ospătar, manipulant mărfuri etc.

Cetăţenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia şi de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiţia înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Precizăm că, ANOFM oferă cetăţenilor ucraineni înregistraţi în evidenţe următoarele servicii gratuite: informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistenţă EURES.

Oferta locurilor de muncă la nivel naţional/judeţean este disponibilă aici.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite