Peste 30.000 de mașini vor fi eliminate din circulație prin programul de casare „Rabla Local”

0
Publicat:

Peste 30.000 de mașini care au un factor mare de poluare vor fi scoase din circulație grație programului „Rabla Local”, demarat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

mașini casate
Peste 30.000 de mașini vor fi eliminate din circulație prin programul de casare „Rabla Local”

În acest sens, AFM a transmis către primării lista persoanelor fizice înscrise în Programul privind casarea autovehiculelor uzate (Rabla Local) şi începând din 3 octombrie 2023, persoanele fizice care se regăsesc în acel document vor lua la cunoştinţă şi vor pune în aplicare procedura internă a primăriei de domiciliu, publicată pe pagina de Internet a acesteia.

Prin intermediul Programului privind casarea autovehiculelor uzate (Rabla Local) vom elimina din circulaţie peste 30.000 de maşini care poluează şi totodată, cetăţenii beneficiază de 3.000 de lei oferiţi în schimbul renunţării la aceste autovehicule mai vechi de 15 ani cu o normă de poluare Euro 3 şi/sau inferioară”, a precizat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Potrivit sursei citate, după semnarea contractului de finanţare cu primăria, persoana fizică va casa şi va radia din circulaţie şi din evidenţa fiscală autovehiculul uzat, pentru a beneficia de stimulentul pentru casare în valoare de de 3.000 de lei.

Beneficiarul stimulentului de casare se angajează, conform Ghidului de finanţare, că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de trei ani de la primirea sumei provenită în urma casării.

Înscrierile în program au fost prelungite

Anterior, la sfârșitul lunii august, AFM anunța faptul că perioada de înscriere pentru porgramul de casare a autivehiculelor vechi „Rabla Local” va fi prelungită. Înscrierile încă sunt luate în considerare, iar ultima zi în care cetățenii persoane fizice se pot înscrie la program este data de 29 septembrie 2023, la ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecarăei unități administrativ-teritoriale.

Instrucțiunile privind înscrierea persoanelor fizice în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local sunt detaliate pe site-ul AFM.

În cadrul unui cont pot fi realizate înscrieri aferente unui singur CNP, iar o persoană fizică se poate înscrie o singură dată în aplicație. De asemenea, persoana fizică trebuie să domicilieze pe raza teritorială a primăriei unde se află în evidențele fiscale autovehiculul uzat pentru care solicită finanțare și să realizeze înscrierea în aplicație doar în cazul în care primăria în raza căreia domiciliază se regăsește în lista UAT-urilor care au care au încheiat contracte de delegare cu AFM.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite