Peste 3.000 de cazuri de sustrageri din instalaţiile de gaze sau energie electrică au fost constatate de E.ON Distribuţie în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intervenţiile asupra echipamentelor de măsură a consumului de gaz sau energie electrică în scopul înregistrării unui consum mai mic reprezintă furt calificat FOTO Sever Gheorghe
Intervenţiile asupra echipamentelor de măsură a consumului de gaz sau energie electrică în scopul înregistrării unui consum mai mic reprezintă furt calificat FOTO Sever Gheorghe

Peste 3.000 de cazuri de intervenţii neautorizate asupra instalaţiilor de gaze naturale sau energie electrică în scopul consumului fraudulos au fost constate pe parcursul acestui an de echipele E.ON Distribuţie România, care au efectuat controale vizând depistarea sustragerilor din reţelele de distribuţie, a declarat Corneliu Zaiţ, purtător de cuvânt al companiei, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, 700 de ilegalităţi au fost semnalate în domeniul gazelor naturale, iar 2.382 în domeniul energiei electrice, prejudiciul total aferent fiind estimat la peste 8 milioane de lei.

„Cantităţile sustrase astfel, cifrate la aproximativ 25 GWh, ar fi fost suficiente pentru a asigura funcţionarea timp de aproape patru ani a celui mai mare spital de urgenţe din Moldova“, a precizat Corneliu Zaiţ, potrivit Agerpres.

Statistica E.ON Distribuţie România relevă faptul că anul trecut, furturile de gaze şi energie electrică au generat companiei un prejudiciu de 22,5 milioane de lei, numărul cazurilor identificate fiind de aproximativ 6.000, iar cantitatea sustrasă a fost de cca. 57 GWh.

Corneliu Zaiţ a afirmat că sustragerile energetice constatate s-au efectuat prin modificarea unor componente din instalaţiile de gaze naturale sau energie ori prin realizarea de improvizaţii. „Intervenţiile neautorizate expun pericolelor de incendii, explozii sau electrocutări atât persoanele care comit asemenea fapte, cât şi cele care se află în vecinătate. Totodată, consumatorii sunt afectaţi direct, prin întreruperea alimentării cu gaze naturale sau energie electrică“, a mai spus purtătorul de cuvânt al E.ON Distribuţie.

Potrivit legislaţiei în vigoare, intervenţiile asupra echipamentelor de măsură a consumului de gaz sau energie electrică în scopul înregistrării unui consum mai mic reprezintă furt calificat, infracţiune prevăzută şi sancţionată ca atare de Codul Penal.

„Tocmai de aceea colaborăm strâns cu instituţiile statului pentru identificarea acestor situaţii. Este atât în interesul consumatorilor oneşti, cât şi al companiei, ca orice consum fraudulos să fie descoperit, dovedit şi pedepsit conform legilor în vigoare. În context, consumatorii nu trebuie să accepte 'ofertele' venite din partea anumitor persoane şi să nu permită accesul acestora la instalaţiile de gaze naturale sau energie electrică în vederea efectuării unor modificări de orice natură, menite să împiedice înregistrarea cantităţilor reale de gaze naturale sau energie electrică consummate“, a mai spus Corneliu Zaiţ.

În prezent, pe rolurile instanţelor băcăuane se află în derulare un proces în care persoane din conducerea filialei E.ON Moldova, dar şi specialişti din cadrul companiei sunt acuzaţi că în complicitate cu patroni de firme au contribuit la comiterea de sustrageri de curent electric.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite