Peste 16.000 de maşini noi, deja cumpărate prin programele Rabla Clasic şi Rabla Plus. Câţi bani le plăteşte statul dealerilor auto

0
0
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Administraţia Fondului pentru Mediu a publicat miercuri situaţia înscrierilor persoanelor fizice şi juridice în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus.

În cadrul Programului Rabla Clasic 2021, s-au înscris la producători/dealeri auto, 26.782 persoane fizice. Până în prezent au fost achiziţionate 15.497 autovehicule şi 107 motociclete.

Pentru persoane juridice, a fost publicată săptămâna aceasta pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu o nouă listă conţinând 107 dosare acceptate pentru 161 autovehicule.  De asemenea, au fost publicată 1 contestaţie pentru 1 autovehicul. 

Până în prezent au fost acceptate un număr total de 562 dosare pentru 860 autovehicule şi 13 contestaţii pentru 18 autovehicule.

S-au înscris la producători/dealeri auto 394 persoane juridice. Până în prezent au fost achiziţionate 97 de autovehicule.    

În cadrul Programului Rabla Plus 2021, s-au înscris la producători/dealeri auto, 4.553 persoane fizice, până în prezent fiind achiziţionate 701 autovehicule noi (419 pur electrice, 282 electrice hibride) şi o motocicletă electrică.

Pentru persoane juridice au fost publicate săptămâna aceasta 107 dosare acceptate pentru 162 autovehicule electrice, dintre care 62 electrice hibride şi 100 pur electrice. De asemenea, au fost publicate 2 contestaţii pentru 2 autovehicule pur electrice.

În total, pentru Rabla Plus au fost acceptate un număr de 475 dosare pentru 783 autovehicule, dintre care 296 electrice hibride, 486 pur electrice, o motocicletă electrică şi 8 contestaţii pentru 14 autovehicule (3 electrice hibride şi 11 autovehicule pur electrice).

S-au înscris la producători/dealeri auto 403 persoane juridice. Până în prezent au fost achiziţionate 179 maşini noi (103 pur electrice şi 76 electrice hibride).

Listele dosarelor acceptate în cadrul acestor programe sunt publicate pe site-ul www.afm.ro, la secţiunile aferente Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus.

Persoanele juridice care au fost acceptate se pot adresa producătorilor/dealerilor auto validaţi în Programele Rabla şi Rabla Plus, listele acestora fiind disponibile pe site-ul instituţiei.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic este 150 de zile de la data emiterii, respectiv 240 zile pentru Programul Rabla Plus, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziţie a autovehiculului nou.

Ediţia din acest an a programului “Rabla Clasic” are un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mult decât în 2020, ceea ce va permite achiziţionarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puţin poluante.

Programul Rabla Clasic a venit cu modificări substanţiale, în ceea ce priveşte prima de casare, aceasta fiind majorată de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, dar apar şi alte modificări, menite să îi sprijine pe cei care doresc să aplice.

O altă noutate a Programului Rabla Clasic o reprezintă valoarea ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziţionării autoturismelor cât mai puţin poluante, în funcţie de tehnologia folosită, acestea fiind, de asemenea, majorate astfel:

- ecobonus în valoare de 1.500 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO_2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, conform informaţiilor înscrise în COC, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;

- ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă şi cantitatea de emisii de CO_2 conform standardului WLTP, pentru autovehiculul nou exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 105 g CO_2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;

- ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă doar cantitatea de emisii de CO_2 conform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 124 g CO_2/km WLTP în regim de funcţionare mixt; ecobonus în valoare de 3.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care maşina nouă îndeplineşte ambele condiţii, ajungându-se astfel la o reducere de 12.000 de lei din preţul total al autovehiculului nou.

Pentru achiziţionarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 de lei.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsă la 150 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziţie a autoturismului nou.

O altă modificare vizează posibilitatea ca primele de casare să fie transferate între toate tipurile de persoane fizice sau juridice. Această schimbare va permite accesarea programului şi de către cei care nu au o maşină veche de casat.

De asemenea, a fost introdusă interdicţia de înstrăinare a autovehiculelor nou-achiziţionate în cadrul programului, precum şi obligativitatea restituirii finanţării în cazul nerespectării acestei interdicţii.

Buget dublu pentru Programul Rabla Plus 2021

Pentru Programul Rabla Plus 2021, bugetul este cel mai mare de până acum, 400 de milioane de lei, dublu faţă de bugetul de anul trecut.

În cadrul Programului Rabla Plus se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv 45.000 de lei pentru maşinile full electrice şi 20.000 de lei pentru maşinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou.

Cei care vor dori să renunţe la o maşină veche, poluantă, şi să achiziţioneze un autovehicul electric vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

De asemenea, s-a decis majorarea cuantumului finanţării pentru motociclete electrice la 5.500 de lei, iar cine doreşte să achiziţioneze o motocicletă electrică şi predă o maşină uzată, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare în valoare de 5.500 de lei. Valoarea cumulată a ecotichetului şi a primei de casare nu poate depăşi 50% din valoarea de achiziţie a motocicletei electrice.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite