Personalul tehnic al Tarom ameninţă cu declanşarea unui conflict de muncă, dacă nu va primi salarii mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatul personalului tehnic al Tarom, din care fac parte 700 din cei 2.100 de angajaţi ai companiei aeriene, solicită majorări salariale şi a depus preaviz de conflict de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), o mediere cu administraţia operatorului urmând să aibă loc în următoarele zile.

„Majoritatea colegilor mei sunt de părere că nu vom avea un conflict de muncă. Chiar dacă acest preaviz de conflict de muncă a fost depus la ITM, asta nu înseamnă că se va dezvolta într-un conflict de muncă“, a declarat, marţi, Silvia Columb, directorul comercial al Tarom, potrivit Mediafax.

Ea a precizat că angajaţii solicită majorări salariale care nu pot fi însă susţinute de companie. „Compania nu şi le poate permite, ţinând cont de faptul că încă suntem pe pierderi şi ne dorim anul viitor să scădem aceste pierderi. O creştere de obligaţii financiare este greu de conceput“, a afirmat Columb.

Ea a arătat că în următoarele zile urmează o mediere la ITM. „Continuăm negocierile, avem posibilitatea să o facem zi de zi, până la sfârşitul anului“, a adăugat reprezentantul Tarom.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, declara la finele lunii noiembrie că Tarom a raportat rezultate pozitive în acest an, dar compania aeriană nu beneficiază de „cel mai fericit“ management, o parte din sindicate „sunt în contrasens“ şi va fi necesară restructurarea companiei.

Potrivit datelor ministrului, Tarom a avut în acest an venituri din servicii de transport aerian mai mari cu 5%, a transportat 1,7 milioane pasageri (+3%), iar numărul de curse din 2014 va fi cu 4% mai mare decât în 2013.

În luna octombrie, premierul Victor Ponta i-a cerut lui Rus să găsească o soluţie raţională cu sindicatul companiei aeriene, astfel încât să poată fi „salvat“ unul dintre brandurile româneşti. Şeful Executivului a arătat că, dintre toate problemele care trebuie rezolvate la nivel general, o parte dintre acestea pot fi soluţionate, iar altele nu, dar se doreşte să existe un dialog.

În septembrie, mai multe curse Tarom au fost anulate sau întârziate din cauza unor proteste ale piloţilor şi însoţitorilor de zbor, nemulţumiţi de salarii şi de noul contract colectiv de muncă.

Mai puteţi citi:

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri