Pensiile militare nu vor mai fi impozitate sub 3.000 de lei. De când se aplică prevederea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensiile militare nu vor mai fi impozitate sub 3.000 de lei, Ministerul Finanțelor publicând deja un proiect de ordonanță de urgență în acest sens, care ar puptea fi aprobat miercuri de Guvern.

Foști militari la un protest în urmă cu câțiva ani
Pensiile mil,itare nu vor mai fi impozitate sub 3.000 de lei

Se propune majorarea plafonului lunar neimpozabil, de la 2.000 lei la 3.000 de lei, și în cazul pensiilor militare de stat acordate în baza Legii nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, de la aceeași dată de la care această măsură se aplică în cazul pensiilor stabilite pe baza principiului contributivității, respectiv, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Potrivit reglementărilor Codului fiscal în vigoare în prezent, venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.

„Începând cu veniturile din pensii aferente lunii octombrie 2024, potrivit prevederilor Legii nr. 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale, în cazul veniturilor din pensii stabilite pe baza principiului contributivității, plafonul lunar neimpozabil, care se deduce din venitul din pensie, a fost majorat de la 2.000 lei la 3.000 lei”, se menționează în documentul citat.

Potrivit acestuia, „pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară”. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2016, sistemul de pensii militare de stat nu mai face parte din sistemul public de pensii, fiind reglementat ca sistem independent prin Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, acestea fiind suportate integral de la bugetul de stat, prin bugetele caselor sectoriale de pensii. În acest sens, militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din solda/salariul lunar brut o contribuție individuală la bugetul de stat, a cărei cotă este egală cu cota de contribuţie de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, și care se virează la bugetul de stat.

Acest context legislativ face dificilă determinarea componentei contributive a pensiilor militare, fapt ce defavorizează beneficiarii acestor drepturi de pensie față de alte categorii de pensionari, cu precădere față de beneficarii de pensii de serviciu, în sensul în care pentru pensiile militare se aplică cotele progresive de impozitare prevăzute de legislația fiscală pentru componenta necontributivă, deși aceste pensii au o componentă contributivă, dar care nu poate fi determinată. Între sistemul pensiilor militare de stat şi sistemul public de pensii, precum şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie.

Având în vedere faptul că regimul fiscal aplicabil veniturilor din pensie acordate în baza Legii nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare este defavorabil atât din perspectiva cotelor de impozitare, cât și din cea a nivelului plafonului neimpozabil utilizat la stabilirea impozitului pe venit, se impune majorarea plafonului lunar neimpozabil de la 2.000 lei la 3.000 lei pentru beneficiarii de pensii miltare. 

Cum sunt impozitate acum pensiile militare

Pentru pensiile militare, se aplică prevederile art. 101 alin.(2) lit. c) din Codul fiscal, astfel: pentru venitul lunar din pensii, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică progresiv următoarele cote de impunere:

  • 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
  • 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;
  • 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Prin Legea nr. 422/2023 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 1188, din 29 decembrie 2023, s-a stabilit că, pentru anul în curs, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 7.567 de lei.

Determinarea câştigului salarial mediu net prevăzut în articolul privind impozitarea pensiilor se stabileşte prin deducerea din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat a contribuțiilor de asigurări sociale, datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, a contribuției de asigurări sociale de sănătate, datorată bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, şi a impozitului pe venit.

Astfel, câştigul salarial mediu net este de 4.427 de lei.

Exemplu de calcul, conform actualelor reglementări

Pentru o mai bună înţelegere, presamil.ro a luat ca exemplu o pensie în cuantum brut de 8.000 de lei:

  • partea de impozit mai mică sau egală cu câştigul salarial mediu net: din 4.427 (câştigul salarial mediu net) se scad 2.000 (deducere plafon de venit neimpozabil), iar la diferenţa de 2.427 se aplică un impozit de 10% și rămân 2.184 de lei;
  • partea de impozit care este mai mare decât câştigul salarial mediu net și mai mică sau egală cu câştigul salarial mediu brut: la 3.140 de lei, diferenţa între 4.427 şi 7.567 (câştigul salarial mediu brut), se aplică impozit de 15% şi rămân 2.669 de lei:
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite