Orban: România nu are nevoie de gaz rusesc în sezonul cald dacă sunt exploatate eficient resursele proprii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

România nu are nevoie de gaz rusesc în sezonul cald dacă sunt exploatate eficient resursele proprii, a transmis, joi, liderul Partidului Forţa Dreptei, deputatul Ludovic Orban.

„Începe sezonul cald şi dependenţa de gaz se va reduce foarte mult pentru toate ţările europene, iar pentru România, în sezonul cald, noi nu avem nevoie de gaz rusesc dacă ne exploatăm resursele. Nu să începem exploatarea gazelor de la Marea Neagră. Exploatarea eficientă a resurselor (...) ne poate asigura necesarul de consum dar, într-adevăr, problema care se pune este legată de, în special, Germania. 

Germania nu cred că poate să-şi permită să renunţe la gazul natural pe care îl primeşte din Rusia, pentru că îşi distruge industria petrochimică, care este extrem de importantă în produsul intern brut al Germaniei. E a treia industrie a Germaniei, care asigură un număr imens de locuri de muncă, câteva milioane de locuri de muncă", a declarat Orban la Realitatea Plus, informează Agerpres.

Potrivit acestuia, se poate discuta de o reducere a importurilor de gaz, dar asta presupune asigurarea unor resurse suplimentare de altundeva.

„Sigur că, aici, americanii şi-au dezvoltat terminalele de gaz natural lichefiat, care sunt conectate la reţelele europene, dar nu ştiu în ce măsură au capacitatea să crească foarte mult exportul de gaz natural lichefiat, astfel încât să suplinească o eventuală pierdere a gazului natural care este exploatat. 

Europa are, astăzi, o dependenţă pe gaz cam de 35%, deci 35% din gazul consumat de Europa provine de la ruşi. Cred că o reducere a cantităţilor de gaz se poate obţine şi va lovi Rusia fără niciun fel de discuţie", a conchis Ludovic Orban.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite