Orban: Autorităţile nu cunosc exact intenţiile Exxon. Căutăm soluţii de finanţare pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Ludovic Orban susţine că autorităţile române sunt dispuse să finanţeze proiectul de începere a exploatării gazelor naturale pe unul dintre zăcămintele din Marea Neagră, în situaţia în care compania americană Exxon Mobil se va retrage din proiect.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, că pentru unul dintre proiectele care vizează exploatarea gazelor din Marea Neagră lucrările sunt în curs.

”În ceea ce priveşte exploatarea pe celălalt zăcământ, aici este o chestiune de decizie din partea uneia dintre cele două firme care sunt în consorţiu. Aşteptăm o decizie în acest sens. În ceea ce ne priveşte pe noi, noi suntem pregătiţi, în cazul unei retrageri, să găsim o soluţie pentru a interveni şi pentru a finanţa proiectul de începere a exploatării gazelor naturale pe zăcământul respectiv de la Marea Neagră. Mai mult decât atât, sunt şi alte oportunităţi, nu vreau să mă refer despre ele acuma, dar urmărim cu mare atenţie orice proiect important”, a afirmat Ludovic Orban într-o conferinţă de presă.

Duminică seară, premierul declara, într-o emisiune la B1 Tv, că autorităţile române nu cunosc cu exactitate care sunt intenţiile companiei Exxon Mobil, deţinătoarea a jumătate din acţiunile consorţiului care şi-a exprimat intenţia de a face explorarea şi exploatarea unei părţi din gazele din Marea Neagră, în cadrul proiectului Neptun, dar că autorităţile române îşi doresc ca acestea să fie clarificate într-un timp foarte scurt, pentru că obiectivul României este să susţină începerea exploatării gazului natural.

”Avem o necunoscută legată de Exxon care are 50% din acţiunile consorţiului care a câştigat dreptul de explorare şi exploatare care, aşa spun informaţiile, ar dori să se retragă. Nu ştim sigur, vom vedea exact care va fi decizia lor. În ceea ce ne priveşte pe noi, Transgazul derulează licitaţia pentru construcţia conductei care face legătura între Podişor şi Tuzla, exact cu scopul de a conecta zăcământul de gaz de BRUA, de gazoductul construit cu finanţare europeană şi care va asigura accesul gazului la reţeaua de gaze europene. Noi susţinem toate proiectele astea, sunt proiecte extrem de importante care aduc venituri importate României, care asigură României o resursă de gaze extrem de importantă, care în acelaşi timp noi avem ca obiectiv să o şi utilizăm”, a declarat premierul Ludovic Orban duminică seară, la B1 Tv.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite