OMV Petrom a investit 600 de milioane de euro în modernizarea rafinăriei Petrobrazi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urma programului de modernizare, Petrobrazi poate procesa integral producţie de ţiţei a OMV Petrom din România FOTO Petrom
În urma programului de modernizare, Petrobrazi poate procesa integral producţie de ţiţei a OMV Petrom din România FOTO Petrom

OMV Petrom a finalizat programul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, de lângă Ploieşti, derulat în perioada 2010-2014 şi care a necesitat investiţii de aproximativ 600 de milioane de euro, fondurile totale alocate de la privatizare, din 2004, ridicându-se la 1,1 miliarde de euro.

„Programul iniţial de investiţii pentru modernizarea rafinăriei Petrobrazi era de 750 de milioane de euro, dar a fost redus la 600 de milioane de euro“, a declarat Manfred Leitner, membru al Directoratului OMV responsabil pentru Rafinare şi Marketing, potrivit Mediafax. El nu a explicat de ce a fost redusă suma.

Rafinăria Petrobrazi are o capacitate anuală de prelucrare a ţiţeiului de 4,2 milioane tone de ţiţei şi acoperă 47% din necesarul de carburanţi la nivel naţional. „Modernizarea rafinăriei Petrobrazi a fost un pas necesar pentru a ne adapta la specificul pieţei din Romania, care s-a modificat substanţial faţă de momentul proiectării rafinăriei. Creşterea producţiei de motorină, rezultată în urma procesului de modernizare, va contribui la reducerea importurilor de motorină ale României, cu impact pozitiv asupra deficitului de cont current“, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom.

Prezent la eveniment, premierul Victor Ponta a declarat că parteneriatul României cu OMV este unul „win-win“. „Parteneriatul cu OMV este fundamental pentru România din mai multe puncte de vedere. (...) În ultimii doi ani şi jumătate, lucrând împreună cu OMV Petrom, România a progresat foarte mult în piaţa de energie. (...) Obligaţia mea că premier este să mulţumesc pentru fiecare loc de muncă. La Petrom trebuie să mulţumesc de mai multe mii de ori“, a afirmat premierul.

În urma programului de modernizare, Petrobrazi poate procesa integral producţie de ţiţei a OMV Petrom din România. Motorina şi kerosenul vor avea o pondere de până la 45% în structura de produse obţinute la Petrobrazi, în timp ce producţia de motorina este cu peste 60% mai ridicată faţă de anul 2009.

De asemenea, modernizarea instalaţiilor şi ajustarea capacităţii de rafinare au un impact pozitiv asupra eficienţei rafinăriei contribuind la o reducere a consumului total de energie cu aproximativ 40% faţă de anul 2004, a arătat compania.

Înafară de Petrobrazi, în România mai funcţionează doar două rafinării, Petromidia, deţinută de KazMunayGas din Kazahstan, şi Petrotel Lukoil, controlată de grupul rus Lukoil.

Acţionarii OMV Petrom sunt OMV Austria - 51,01%, statul român, prin Ministerul Economiei - 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite