OIM se aşteaptă la o scădere uşoară a şomajului la nivel mondial în 2024

0
Publicat:

Rata globală a şomajului este aşteptată să scadă uşor în acest an, până la 4,9%, a estimat miercuri Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), care anterior miza pe o creştere a acestui indicator comparativ cu 2023, transmite AFP.

foto barbat stresat
Foto: Shutterstock

Dacă în luna ianuarie OIM prognoza că rata globală a şomajului ar urma să urce în acest an până la 5,2%, de la un nivel de 5,1% în 2023, conform noilor estimări publicate miercuri, OIM se aşteaptă ca în 2024 rata globală a şomajului să coboare până la 4,9%, de la un nivel revizuit de 5% în 2023.

Însă, această îmbunătăţire a estimărilor nu trebuie să ne facă uităm că "inegalităţile de pe piaţa muncii persistă, femeile din ţările cu venituri reduse fiind afectate în mod deosebit de lipsa de oportunităţi", subliniază OIM.

Pentru anul 2025, organizaţia mizează pe o stabilizare a ratei globale a şomajului la 4,9%, conform noilor previziuni revizuite.

OIM estimează că "deficitul de locuri de muncă", un indicator care măsoară numărul de persoane fără un loc de muncă, dar care ar dori să lucreze, va afecta 402 milioane de persoane în 2024. Această cifră include şi cele 183 milioane de persoane care sunt contabilizate ca fiind şomeri la nivel mondial.

"În pofida eforturilor noastre de a reduce inegalităţile la nivel global, piaţa muncii rămâne un mediu concurenţial inegal, în special pentru femei", a declarat directorul general al OIM, Gilbert F. Houngbo.

Potrivit acestuia, pentru a ajunge la o revenire sustenabilă, ale cărei beneficii sunt împărtăşite de toţi, "trebuie să lucrăm la politici inclusive care ţin cont de nevoile tuturor lucrătorilor. Trebuie să punem incluziunea şi justiţia socială în centrul politicilor şi instituţiilor noastre. Dacă nu facem asta, nu ne vom atinge obiectivul de a garanta o dezvoltare puternică şi incluzivă".

Cifrele din raportul OIM arată că femeile, în special cele din ţările cu venituri reduse, sunt afectate în mod disproporţionat de lipsa de oportunităţi. Deficitul de locuri de muncă pentru femeile din ţările cu venituri reduse a ajuns la un nivel frapant de 22,8%, faţă de 15,3% pentru bărbaţi. Această situaţie contrastează cu cea din ţările cu venituri ridicate, unde rata este de 9,7% pentru femei şi 7,3% pentru bărbaţi.

"Aceste diferenţe nu sunt decât 'vârful icebergului', deoarece există un număr semnificativ mai mare de femei decât de bărbaţi care sunt complet izolate de piaţa muncii", subliniază OIM.

La nivel global, 45,6% dintre femeile în vârstă de muncă erau angajate în 2024, comparativ cu 69,2% în cazul bărbaţilor, potrivit OIM. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite