O nouă categorie de salariaţi poate ieşi mai devreme la pensie din 10 aprilie. MODEL adeverinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

O nouă categorie de salariaţi pot ieşi mai devreme la pensie, Legea 74/2022 aplicându-se de duminică, 10 aprilie. Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit care sunt cele două modele de adeverinţe, pe care le publicăm mai jos.

Legii 74/2022, ce se aplică de duminică, prevede că toţi cei care au lucrat în grupa I şi/ sau a II-a de muncă în termocentralele pe bază de cărbune, dar şi în unităţile de extracţie a cărbunelui, pot ieşi mai repede la pensie. 

Potrivit Legii celor care au desfăşurat activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui li se recunosc acum grupele de muncă.

CNPP precizează că „adeverinţele care fac obiectul Legii nr. 74/2022 se eliberează doar în situaţia persoanelor pentru care angajatorii au întreprins toate măsurile legale în vigoare până la data de 01.04.2001, privind încadrarea în grupe superioare de muncă”.

De prevederile noii legi apărute, Legea 74/2022, beneficiază atât cei care sunt încă salariaţi, chiar dacă nu mai lucrează într-o termocentrală pe bază de cărbune sau în extracţia de cărbune, dar şi cei care au lucrat în domeniu şi au ieşit deja la pensie.

Pentru aceştia din urmă, drepturile de pensie recalculate se vor acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. Dacă, în urma recalculării, va reieşi o pensie mai mică decât cea cuvenită anterior, se va păstra valoarea mai avantajoasă.

Modelul adeverinţelor poate fi descărcat accesând:

Model 1

Model 2

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite