O bancă a mărit dobânda la depozite, după avertismentul lui Isărescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce vineri guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că băncile trebuie să majoreze dobânzile la depozite, o primă bancă a anunţat că oferă dobânzi promoţionale celor care vor face depozite într-un interval mai mic de două luni.

„Raiffeisen Bank oferă dobânzi promoţionale, de până la 2,50%, la depozitele nou deschise pe termen de 12 luni, constituite prin canale digitale, de către clienţi care îşi încasează veniturile prin bancă. În cadrul acestei campanii, care se desfăşoară în perioada 14 mai – 11 august 2019, persoanele fizice pot beneficia de dobânzi competitive de până la 1,75% pe an pentru depozitele deschise pe termen de 6 luni şi de până la 2,50% pe an pentru depozitele deschise pe termen de 12 luni”, a informat banca.

Raiffeisen Bank a luat în calcul şi depozitele în lei, pe termen de 24 şi 36 de luni, pentru care va oferi un bonus de 0,25%, peste rata de dobândă standard, pentru clienţii de casă. În plus, dacă un client de casă deschide depozitul printr-un canal digital, bonusul se majorează la 0,50% pe an.

„Prin aceasta promoţie, Raiffeisen Bank atinge mai multe obiective: răsplăteşte fidelitatea clienţilor săi, are o ofertă atractivă pentru clienţi noi, încurajează folosirea canalelor digitale şi stimulează economisirea”, a informat instituţia. 

Raiffeisen deserveşte 2 milioane de clienţi persoane fizice, aproximativ 92.000 de IMM-uri şi 5.700 de corporatii. La mijlocul acestui an, banca avea peste 5.000 de angajaţi, peste 400 de agenţii în toată ţara, aproximativ 900 de ATM-uri, 20.000 de EPOS-uri şi 250 de masini multifuncţionale (MFM-uri).

Isărescu: Băncile vor fi nevoite să majoreze dobânzile, cel târziu în vară

Guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu a declarat vineri că, deşi a tot îndemnat băncile să crească dobânzile la depozite, acestea nu au ascultat, aşa că BNR ar putea să nu mai injecteze bani în piaţă la vară, moment în care băncile nu vor mai avea încotro decât să majoreze remuneraţia la depozite.

„Pedala pe care am apăsat-o a fost acest control întărit al lichidităţilor pentru a transmite băncilor să nu descurajeze economisirea prin dobânzi scăzute, ci să o încurajeze prin rate mai mari de dobândă la depozite bancare. Că nu ne-au ascultat încă, le mai spunem o dată, pur şi simplu trebuie să constate că vor găsi din ce în ce mai greu bani pe piaţa monetară”, a declarat Mugur Isărescu.

El a precizat că, probabil spre sfârşitul verii, băncile vor constata că nu au încotro şi vor majora ratele de dobândă la depozite. Referitor la nivelul la care ar putea ajunge dobânzile la depozite, guvernatorul a explicat că „cel puţin până la nivel dobânzii de politică monetară”, în contextul în care acum dobânda cheie a BNR este de 2,5%. Ele sunt cu un procent sub dobânda cheie, în prezent, a precizat Isărescu.

„Băncile probabil în perioada de vară vor constata că nu găsesc bani mai ieftini de 2,5%, acesta este nivelul minim la care noi dăm lichiditate în sistem. Nivelul maxim este 3,5%, la Lombard (rata dobânzii aferente facilităţii de creditare). Dacă BNR va considera că este bine să nu facă chiar în situaţii de deficit de lichiditate injecţii, ci să vină băncile să ia lichiditate numai la Lombard la 3,5%, cu atât mai mult. S-ar putea să nu facem nicio operaţiune de injecţie de lichiditate la 2,5%, să vină să ia la Lombard la 3,5% şi atunci vom vedea. Un bancher spunea că «de ce să mişcăm noi dobânzile, că e inundaţie de lichiditate»”, a clarificat guvernatorul BNR.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite