Noua lege a pensiilor, modificată pe ultima sută de metri: Sintagma „datorat şi plătit” a fost eliminată. Ce categorii de persoane pot beneficia de pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua Lege a pensiilor, care a fost respinsă de Senat, prima cameră sesizată, intră miercuri la vot în Camera Deputaţilor într-o formă modificată: 216 amendamente au fost depuse pentru a o alinia cerinţelor Curţii Constituţionale.

Primul amendament adus de comisii în urma reexaminării este cel legat de sintagma „datorat şi plătit”, introdusă în art. 25, care definea contribuabilii la sistemul public de pensii drept „cei care datorează şi plătesc, după caz, contribuţia de asigurări sociale, conform Codului fiscal”.

Sintagma „datorat şi plătit a fost eliminată, introducându-se în schimb categoriile de beneficiary.

„S-a făcut distincţie între obligaţia de plată care intră în sarcina contribuabilului (persoana fizică ce realizează venituri din salarii) şi obligaţia de efectuare a plăţii, ca operaţiune tehnică ce intră în sarcina angajatorului, respectiv de a calcula, de a reţine la sursă şi de a vira contribuţia la bugetul asigurărilor sociale. Angajatorul, în calitate de contribuabil, are obligaţia de a plăti contribuţia de asigurări sociale datorată pentru condiţii deosebite şi speciale de muncă, precum şi plata, în numele angajatului, a diferenţei de contribuţie de asigurări sociale în cazul în care contribuţia de asigurări sociale calculată asupra veniturilor realizate este mai mică decât contribuţia de asigurări sociale corespunzătoare salariului minim brut pe ţară”, se arată în motivarea modificării.

În urma acesteia, art 25 prevede categoriile de contribuabili la sistemul public de pensii drept:

 a) persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum şi din indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, pentru care angajatorii sau entităţile asimilate acestora au obligaţia, potrivit Codului fiscal, de a calcula, de a reţine la sursă şi de a vira contribuţia de asigurări sociale a bugetul asigurărilor sociale de stat; 

b) persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente sau drepturi de proprietate intelectuală şi care, potrivit Codului fiscal, pe baza declaraţiei individuale de asigurare, datorează şi plătesc contribuţia de asigurări sociale; 

c) angajatorii sau entităţile asimilate acestora care, potrivit Codului fiscal, au obligaţia de a plăti contribuţia de asigurări sociale datorată pentru condiţii deosebite şi/sau speciale de muncă, precum şi eventuale diferenţe de contribuţii de asigurări sociale pe care legislaţia le pune în seama angajatorului; 

d) Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin structurile teritoriale şi unităţile trimiţătoare, care, potrivit legislaţiei specifice, au obligaţia de a suporta din bugetele proprii contribuţia de asigurări sociale datorată pentru persoanele care beneficiază de drepturi acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, respectiv pentru personalul român trimis în misiune temporară sau permanentă în străinătate.

La alin. (2) se menţionează că „sunt contribuabili ai sistemului public de pensii şi persoanele fizice care sunt asigurate, conform prezentei legi, pe baza contractului de asigurare socială.

Iniţiatorul legii, fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu, spunea că în acest an legea pensiilor va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei, în 2020 de 24,8 miliarde de lei, în 2021 de 51 de miliarde de lei, iar în 2022 impactul bugetar va fi de 81 de miliarde de lei. Legea ar urma să se aplice treptat din 1 septembrie, dată de la care Guvernul PSD promite majorarea punctului de pensie.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite