„Noua Casă”: Guvernul a aprobat noul plafon de 1,5 miliarde de lei. Ce trebuie să ştie beneficiarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
noua casa prima casa credit ipotecar

Guvernul a aprobat miercuri noul plafon pentru programul „Noua casă”, în valoare de  1,5 miliarde de lei, a anunţat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, precizând căbeneficiarii vor avea obligaţia să încheie poliţe de asigurare la valoarea de piaţă a locuinţei.

„Ministerul Finanţelor a alocat un plafon de garanţii de 1,5 miliarde lei pentru anul 2022, potrivit art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de Urgenţã a Guvernului nr. 60/2009 privind unele mãsuri în vederea implementãrii programului "Noua casã", a informat instituţia.

Potrivit MFP, beneficiarii vor depune cãtre finanţatori o cerere de finanţare, însoţitã de promisiunea bilateralã de vânzare a locuinţei. Dupã depunerea cererii, finanţatorul va formula o promisiune unilateralã de creditare în condiţiile împãrþirii proporþionale a riscurilor şi pierderilor cu statul, sub rezerva obţinerii unei promisiuni de garantare.

Programul „Noua Casã” este un program guvernamental destinat persoanelor fizice, care faciliteazã achiziţia unui imobil cu destinaţia de locuinţã, prin intermediul contractãrii de credite garantate de stat. “Noua casã” 2022 se acordã în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximã a creditului care poate fi accesat este de 66.500 Euro - pentru locuinţe al cãror preţ este de maxim 70.000 Euro, avansul solicitat fiind de 5% şi 119.000 Euro – pentru locuinţe al cãror preţ este de maxim 140.000 Euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Programul „Noua Casã” este unul dintre cele mai populare programe guvernamentale, în cadrul cãruia au fost acordate 321.073 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totalã de 29,90 miliarde lei, de la lansarea Programului, în anul 2009 şi pânã la sfârşitul lunii decembrie a anului 2021. Pe parcursul anului 2021, statul a acordat 11.858 garanţii în valoare totalã de 1,52 miliarde lei şi 3.779 promisiuni de garantare, în valoare totalã de 0,55 miliarde lei.

Pentru anul 2022, plafonul alocat programului Noua Casă era în valoare de 2 miliarde lei, conform Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, cu o jumătate de miliard de lei mai mare decât plafonul aprobat miercuri prin HG.

Actul normativ prevede încheierea de poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanţatorilor, pe toatã durata finanţãrii garantate la o valoare acceptatã de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piaţã a locuinţei, urmând ca aceastã prevedere sã se aplice tuturor creditelor garantate în cadrul Programului, pentru poliţele de asigurare încheiate dupã data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri de guvern.

„(beneficiarul - n. red.) se obligă să asigure locuinţa achiziţionată din finanţarea garantată împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanţatorilor, pe toată durata finanţării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piaŃă a locuinţei, iar drepturile derivând din poliţa de asigurare vor fi cesionate în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul

Finanţelor, şi a finanţatorului, beneficiarul fiind ţinut să facă dovada notificării cesiunii către asigurator”, se arată în document.

Programul „Noua Casã” este un program guvernamental destinat persoanelor fizice, care faciliteazã achiziţia unui imobil cu destinaţia de locuinţã, prin intermediul contractãrii de credite garantate de stat.

“Noua casã” 2022 se acordã în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximã a creditului care poate fi accesat este de 66.500 Euro - pentru locuinţe al cãror preţ este de maxim 70.000 Euro, avansul solicitat fiind de 5% şi 119.000 Euro – pentru locuinţe al cãror preţ este de maxim 140.000 Euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

De la lansarea Programului în anul 2009 pânã la finele lunii decembrie 2021, au fost acordate 321.073 garanþii şi promisiuni de garantare în valoare totalã de 29,90 miliarde lei.

În 2021 au fost acordate 11.858 garanţii în valoare totalã de 1,52 mld. lei şi 3.779 promisiuni de garantare, în valoare totalã de 0,55 miliarde lei, din care, din plafonul anului 2021, au fost acordate 9.275 contracte de garantare în valoare totalã de 1,18 mld. lei şi 3.566 promisiuni de garantare, în valoare totalã de 0,52 miliarde lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite