Ministrul Mediului: Microhidrocentralele ar putea fi interzise pe râurile sălbatice

0
0
Cristian Paşca Palmer spune că 40 de microhidrocentrale au fost investigate de Corpul de control al ministrului FOTO Mediafax
Cristian Paşca Palmer spune că 40 de microhidrocentrale au fost investigate de Corpul de control al ministrului FOTO Mediafax

Anul acesta nu există niciun fel de lucrare de microhidrocentrale în construcţie, iar pe râurile sălbatice ar putea fi interzis, prin lege, acest tip de construcţii, a declarat ieri Cristina Paşca Palmer, ministrul Mediului, într-o conferinţă de presă.


„Problema microhidrocentralelor mă preocupă încă de la începutul mandatului. Anul acesta, practic, nu există niciun fel de lucrare de microhidrocentrale în construcţie. A existat un val foarte entuziast de a se construi microhidrocentrale cu ceva ani în urmă. Multe dintre ele se pare că s-au făcut fără a se respecta avizele şi pentru asta România avut o situaţie de infringement”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

„ Eu, pentru că am vrut să ştiu mai pe îndelete ce se întâmplă, am dispus un control al Corpului de control al ministrului. Este un control care e finalizat, dar raportul este încă în curs de finalizare, pentru că este foarte complex. S-au investigat 40 de microhidrocentrale şi am vrut să ştiu mai ales dacă felul în care s-au dat avizele de către Apele Române şi de Agenţia de Protecţia Mediului a fost corect. De îndată ce va fi finalizat, ceea ce va fi probabil în următoarele săptămâni, o să vă comunicăm rezultatele, dar din câte am vazut draftul preliminar este de peste 350 de pagini”, a completat Palmer.

Ministrul a menţionat şi că, în paralel, a dispus către Departamentul de Ape să facă o inventariere la nivel naţional a râurilor de munte, a râurilor sălbatice, în special cele din arii protejate, „astfel încât să avem o evidenţă clară şi să putem să dispunem ca pe acestea să fie complet interzisă prin lege construcţia de microhidrocentrale. În clipa de faţă colegii lucrează la modificarea Legii apelor".

Potrivit Cristinei Paşca Palmer, pe râul Nera nu a fost avizată construcţia celor două microhidrocentrale.

„Pentru Nera, Asociaţia Bazinală locală, când s-a întrunit în comitetul de avizare tehnică, a dispus în unanimitate să nu avizeze construcţia celor celor microhidrocentrale pe Nera. Asta sper să fie o veste bună pentru reprezentanţii societăţii civile care s-au implicat foarte mult în această dezbatere", a spus ministrul Mediului.

În februarie, ministrul Mediului anunţa că cele aproximativ 300 de proiecte de microhidrocentrale aflate pe teritoriul României vor fi verificate de către echipe ale Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR) şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite