Ministerul Transporturilor vrea să listeze şapte companii din subordine în acest an. Pachetele scoase la vânzare sunt doar 5% din acţiunile la fiecare societate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dintre companiile ce vor ajunge pe bursă se află Aeroporturi Bucureşti şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa
Dintre companiile ce vor ajunge pe bursă se află Aeroporturi Bucureşti şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa

Ministerul Transporturilor estimează că va obţine în acest an venituri de 14,6 milioane lei din vânzarea unor participaţii minoritare, reprezentând 5% din acţiunile deţinute la un număr de şapte companii din subordine, printre care Aeroporturi Bucureşti şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

„În conformitate cu prevederile Programului de privatizare al MT pe anul 2015, se estimează că veniturile din privatizare vor înregistra un nivel de 14.600.000 lei, rezultat din vânzarea unor participaţii minoritare deţinute de statul român prin Ministerul Transporturilor, pe parcursul anului 2015 (5% din capitalul social al celor 7 societăţi comerciale aflate sub incidenţa Legii 247/2005, cu modificările şi completările ulterioare)“, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli al Ministerului

Transporturilor privind activitatea de privatizare pe anul 2015.

Suplimentar, instituţia estimează că va obţine suma de 50.000 lei din vânzarea dosarelor de prezentare şi a caietelor de sarcini.

În conformitate cu prevederile Legii 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, unele măsuri adiacente şi a actelor normative subsecvente, Ministerul Transporturilor avea obligaţia să finalizeze până la 31 decembrie 2014 admiterea la tranzacţionare la BVB a acţiunilor Aeroporturi Bucureşti, Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu - Constanţa, Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia, Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa, Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi, Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

La finele anului trecut, instituţia a solicitat, printr-un proiect de lege, prorogarea termenului de finalizare a procedurilor de listare până la 30 iunie 2016.

Iniţial,primele proceduri de listare au fost începute în 2007, cu intenţia să fie finalizate până la finele anului 2008. Apoi a venit criza, iar în 2010 Guvernul a amânat listarea până în 2012.

Ministerul Transporturilor a reluat procedurile la începutul lui 2013 şi estima venituri de minim 11,4 milioane lei în 2014 prin listarea a 5% din acţiunile celor şapte companii.

În contextul în care Ministerul Transporturilor şi-a propus să continue sau să reia în acest an procedurile de privatizare pentru unele companii, care nu vor fi însă finalizate în 2015, instituţia a inclus în proiectul de buget mai multe categorii de cheltuieli.

Alte companii sunt Tarom – unde statul s-a angajat în 2011 să listeze 20% din capitalul social,  şi CFR Marfă va fi privatizată.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/listari-si-privatizari-2015" target="_blank">View the story "listari si privatizari 2015" on Storify</a>]

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri