Ministerul Finanţelor: Agenţia de rating Standard & Poor's a anunţat îmbunătăţirea perspectivei de la „negativ” la „stabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministeru Finanţelor / FOTO Arhivă
Ministeru Finanţelor / FOTO Arhivă

Agenţia de rating Standard & Poor's a anunţat îmbunătăţirea perspectivei de la „negativ” la „stabil” aferentă ratingului acordat datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută. „Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei rating-ului României operată de această agenţie din noiembrie 2013”, a transmis, vineri seară, Ministerul Finanţelor.

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, vineri seară, că  Agenţia de rating Standard & Poor's a anunţat îmbunătăţirea perspectivei de la „negativ” la „stabil” aferentă ratingului acordat datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută, aceasta fiind prima modificare în sens pozitiv din noiembrie 2013

De asemenea, agenţia a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută.

„Standard & Poor’s a precizat în comunicatul de presă publicat în data de 16 aprilie 2021 că perspectiva stabilă arată credibilitatea măsurilor de consolidare fiscală promovate de Guvern şi anticipează că finanţele publice şi poziţia externă a României se vor stabiliza în următorii doi ani.  Agenţia apreciază ca riscurile generate de deficitele gemene (deficitul bugetar şi deficitul de cont curent)  încă ridicate ale României sunt atenuate de perspectiva absorbţiei unui volum important de fonduri europene  (România fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute  în Cadrul Multianual al UE şi în Facilitatea  de Redresare şi Rezilienţă), precum şi de programul de reforme asumate  de către Guvern pentru relansarea creşterii economice”, a transmis Ministerul finanţelor Publice.

Potrivit instituţiei, „reconfirmarea ratingului suveran este susţinută şi de accesul robust al României la finanţarea de pe pieţele internaţionale de capital”.

„Decizia Standard & Poor's reprezintă o dovadă a recunoaşterii internaţionale a eforturilor României pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetară şi confirmă că măsurile adoptate au fost cele corecte, necesare pentru ţara noastră şi aşteptate de către partenerii noştri externi. Remarcăm de asemenea estimările pozitive ale agenţiei referitoare la potenţialul de creştere economică a României pe termen mediu. Ministerul Finanţelor va continua atât demersurile pentru implementarea măsurilor destinate înlăturării efectelor negative ale pandemiei Covid-19 şi relansării economiei, cât şi politica fiscal-bugetară prudentă care să asigure înscrierea României în ţintele asumate. Acest semnal ne încurajează şi ne arată că suntem pe drumul cel bun, dar nu înseamnă că am ajuns deja acolo, eforturile trebuie continuate”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

Potrivit agenţiei, „reformele planificate de actualul Guvern ar asigura crearea unui cadru fiscal mai robust, limitând riscurile de inversare a politicilor de consolidare fiscală, ceea ce va conduce la acţiuni de îmbunătăţire a ratingului suveran al României”.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite