Lukoil şi Exxon ar putea colabora la dezvoltarea perimetrelor de gaze în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lukoil îşi doreşte o colaborare cu Exxon în Marea Neagră
Lukoil îşi doreşte o colaborare cu Exxon în Marea Neagră

Lukoil vrea să propună Exxon Mobil dezvoltarea în comun a perimetrelor de gaze din apele româneşti ale Mării Negre

Anunţul a fost făcut de Leonid Fedun, vicepreşedintele companiei ruse. În primele nouă luni ale anului, Lukoil a avut costuri de exploatare de 371 de milioane de dolari în zonele cugaze din Marea Neagră, pe care le-a bugetat ca pierderi, transmite Mediafax.

În aceeaşi perioadă de nouă luni, grupului petrolier rus i-a scăzut şi profitul de la 1,62 miliarde dolari anul trecut la 623 milioane dolari în acest an. Principalele motive de scădere sunt legate de scăderea preţului petrolului şi costurile de exploatare ridicate din Marea Neagră. Pe acest fon şi vânzările au fost mai mici cu 40%.

Lukoil anticipează pentru anul viitor un preţ al petrolului de 50 de dolari pe baril, faţă de cotaţia actuală a ţiţeiului Brent, de circa 45 de dolari pe baril.

În 2011, Guvernul României a aprobat două acorduri de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare în perimetre româneşti de câte 1.000 km pătraţi din Marea Neagră, Est Rapsodia şi Trident, încheiate între ANRM şi asocierea de firme Lukoil Overseas ( parte a grupului Lukoil)-Vanco International.

În luna octombrie a acestui an Lukoil a anunţat că a descoperit în sectorul românesc al Mării Negre, în perimetrul Trident, un zăcământ de gaze cu rezerve estimate la mai mult de 30 de miliarde de metri cubi de gaze, cantitate care ar acoperi consumul României pe o perioadă de aproape trei ani.

Lucrările de explorare geologică din perimetrul respectiv sunt efectuate, în calitate de operator, de Lukoil Overseas Atash, deţinută de grupul rus Lukoil, în baza acordului de concesiune încheiat cu guvernul.

În prezent, cota de participare în acest acord este de 72% Lukoil, PanAtlantic 18% şi Romgaz 10%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite