Lira sterlină a atins maxime multianuale faţă de principalele valute, după victoria convingătoare a conservatorilor în alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lira sterlină a atins vineri maxime multianuale faţă de principalele valute, după victoria convingătoare a conservatorilor în alegerile din Marea Britanie, care va elimina blocajul politic care a afectat pieţele financiare britanice, transmite Reuters.

Eliminarea acestui nor major de incrtitudini care umbrea pieţele valutare survine în timp ce există semnale clare referitoare la progresele negocierilor comerciale dintre Statele Unite şi China.

Conservatorii premierului britanic Boris Johnson au obţinut suficiente locuri în Parlamentul de la Londra pentru a deţine o majoritate clară, a relatat postul de televiziunie ITV, ceea ce elimină incertitudinile din ultimii patru ani legate de momentul în care va avea loc Brexitul.

”Am observat deja o reacţie puternică a lirei, după exit poll”, a declarat Michael McCarthy, analist şef la firma CMC Markets din Sydney.

“De asemenea, am observat şi o creştere a contractelor futures pentru acţiuni, ca reacţie la două informaţii importante pentru piaţă. Acestea ar trebui să susţină creşterea economiei globale. Şi yuanul s-ar putea aprecia, dar depinde cât se va întări dolarul”, a arătat acesta.

Lira s-a apreciat cu circa 2% faţă de euro, la un maxim de 82,80 pence pe unitate, cel mai ridicat nivel atins din iulie 2016, la scurt timp după referendumul pentru Brexit care a dus la deprecierea monedei britanice.

În raport cu moneda americană, lira a avansat cu peste 2%, la 1,3516 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din mai 2018, revenind ulterior la 1,3469 dolari pe unitate.

Evoluţia lirei contrastează cu deprecierea de peste 10% a lirei care a avut loc imediat după reverendumul pro-Breixt din iunie 2016, care a şters peste 2.000 de miliarde de dolari de pe pieţele financiare.

Informaţiile ITV legate de o majoritate clară în Parlamentul britanic au venit după ce exit poll-urile şi rezultatele prelimiare au sugerat că Johnson va obţine o majoritate de 86 de locuri, cea mai mare după victoria conservatoarei Margaret Thatcher din anii 1980.

O astfel de majoritate îi va permite premierului să finalizeze Brexitul pe 31 ianuarie, aşa cum s-a angajat.

Chiar şi aşa vor mai exista incertitudini, pentru că Marea Britanie va intra într-o perioadă de tranziţie în timpul căreia va negocia o nouă relaţie cu restul de 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Pe pieţele asiatice, yuanul s-a apreciat, iar yenul a scăzut, după ce surse au declarat că Statele Unite şi China au convenit unele reduceri de tarife şi amânarea tarifelor americane care urmau să intre în vigoare pe 15 decembrie.

Relaxarea tensiunilor ar elimina un factor negativ major din calea creşterii economiei mondiale, ceea ce sugerează o cerere mai scăzută pentru yen, care este considerat o monedă sigură. Evitarea unor noi tarife ar fi un stimultent şi pentru economia Chinei a cărei creştere încetineşte, ceea ce a atras mai mulţi investitori în yuani.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite