Isărescu, despre deciziile BNR: Sunt bazate pe date, cifre. Ne influenţează şi climatul politic, dar nu ne determină. Nu trăim în afara acestei ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat miercuri că deciziile băncii centrale sunt influenţate de factorilor politic, însă nu sunt determinate de către acesta. Răspunsul său vine în contextul în care BNR a menţinut dobânda cheie, deşi aşteptările analiştilor erau contrare.

„Deciziile noastre sunt bazate pe date, cifre, fapte în domeniul economic şi în domeniul financiar. În definitiv care este esenţa deciziei de astăzi? Noi spunem că un tratament bun înseamnă nu numai medicamentul, dar şi dozajul şi cadenţa în care se aplică acest tratament”, a spus Isărescu. El a completat, potrivit zf.ro: „Ne influenţează şi climatul politic, dar nu ne determină. Nu trăim în afara acestei ţări”.  

Guvernatorul BNR a mai explicat că nu orice măsură de politică monetară poate să contrabalanseze în bine măsuri de politică fiscală. „Dacă au relaxări fiscale, întărirea politicii monetare nu asigură un optim, dar suntem nevoiţi, pentru că avem un mandat să ţinem inflaţia sub control”, a explicat Isărescu decizia BNR de a menţine dobânda cheie la acelaşi nivel.

Isărescu a precizat că Banca Naţională estimează că inflaţia se va plafona în jurul valorii de 5% şi apoi va coborî. „Vedem dacă se confirmă această previziune şi luăm măsuri ulterioare”, a spus guvernatorul.

BNR a identificat şi care sunt factorii de risc la adresa inflaţiei, respectiv reducerea taxelor şi creşterea tarifelor la energie şi gaze. „Principalele cauze ţin de efectele de bază asociate reducerilor şi eliminărilor de impozite indirecte şi taxe nefiscale în perioada similară a anului anterior, dar şi de majorările recente ale tarifelor la energia electrică, gaze naturale şi energie termică, precum şi de creşterea preţului combustibililor”, precizează banca centrală.

Banca Naţională a României (BNR) a menţinut dobânda de politică monetară la 2,25%, în şedinţa de miercuri, în contrast cu aşteptările analiştilor, care previzionau cea de-a treia majorare din acest an. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite