Românii încă stau la coadă pentru plata facturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste trei sferturi dintre români preferă să-şi achite facturile la ghişeul furnizorului. Pentru siguranţă şi simplitate, românii preferă încă să stea la cozi pentru a-şi plăti furnizorii de utilităţi. Foarte puţini achită la bancomat sau prin internet banking.

Deşi foarte mulţi dintre români sunt nemulţumiţi de cozile formate la casieriile furnizorilor de utilităţi, ei preferă încă această variantă de plată a facturilor, în detrimentul bancomatului sau al internetului.

Mai citiţi şi:

FOTO Viaţa pe arătură te scapă de factură

De necrezut! Penalităţi de 3.700 de lei pentru o factură de 27 de lei!

Peste trei sferturi dintre români achită facturile direct la ghişeul furnizorului, în timp ce aproape o treime apelează la serviciile bancare pentru efectuarea acestor plăţi, respectiv la casieriile băncilor, la bancomate şi internet banking, arată un studiu realizat de compania de cercetare de piaţă GfK România.

Ghişeul, în topul preferinţelor

Dacă 77% din respondenţi au spus că cel mai des îşi achită facturile direct la ghişeul furnizorului, 39% din ei aleg să plătească şi la poştă. De asemenea, un sfert dintre români merg direct la casieriile băncilor, mai arată studiul GfK realizat în iunie 2010 pe un eşantion de 1.000 de persoane.

Ghişeul este preferat de români pentru siguranţă, din obişnuinţă sau pentru că este cea mai simplă metodă. Unii dintre ei preferă să plătească la poştă pentru că au oficiul în apropierea locuinţei sau a locuilui de muncă şi pentru că este mai comod.

Românii nu ştiu să utilizeze cardul

În ceea ce priveşte utilizarea serviciilor bancare pentru achitarea facturilor, 25% din români merg la ghişeul băncii şi doar 5% folosesc bancomatele, respectiv 2% serviciul de internet banking.

Persoanele care optează pentru achitarea facturilor la casieriile băncilor spun că această metodă este simplă (26%) sau rapidă (20%), dar şi că o aleg pentru că nu au un card bancar sau nu ştiu să-l folosească (14%). Totodată, 11% dintre respondenţi au arătat că folosesc serviciile disponibile în magazine sau benzinării pentru plata facturilor.

Plata cu numerar

Românii rămân adepţii plăţii cu numerar. Doar 6% din respondenţi au declarat că-şi achită facturile prin card. De altfel, ultimele date ale Băncii Naţionale a României arată că deţinătorii de carduri plătesc direct la comerciant o dată la o lună şi jumătate. Mai exact, cu cele 11,44 milioane de carduri active la finele lui martie s-au efectuat în primul trimestru un număr de 22,98 milioane de tranzacţii de plată la POS (Point of Sale) sau online.

Totuşi, frecvenţa plăţilor este mai ridicată comparativ cu situaţia din ultimul trimestru din 2009, când un român achita prin card o dată la o lună şi trei săptămâni. În ceea ce priveşte retragerile de la bancomat (ATM), situaţia stă diferit.

Este cunoscut faptul că românului îi place cash-ul. Dacă unii îşi retrag sumele din cont odată cu încasarea salariului, alţii îşi ţin banii pe card, dar retrag de la bancomat sume mici ori de câte ori au nevoie. Astfel, cu cele 11,44 milioane de carduri active, românii au efectuat 50,4 milioane de retrageri de la bancomatele din ţară sau din străinătate. Mai exact, o retragere la aproape trei săptămâni.

340 de lei pe lună pentru utilităţi

O gospodărie cheltuieşte în medie 340 de lei pe lună pentru plata utilităţilor şi a serviciilor de telefonie fixă, internet şi televiziune. Sume mai mari sunt cheltuite în Bucureşti, unde media este în jur de 370 de lei, în timp ce în Moldova şi Oltenia valoarea facturilor este de 260 de lei. La aceste facturi se mai adaugă aproximativ 61 de lei pentru plata telefonului mobil la fiecare membru al familiei care utilizează acest serviciu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite