UPDATE Statul vrea minim 435 de milioane de euro din privatizarea a 51% din acţiunile Electrica, cea mai mare listare realizată vreodată în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrica alimentează cu energie Transilvania şi nordul Munteniei
Electrica alimentează cu energie Transilvania şi nordul Munteniei

Listarea Electrica, programată a începe de săptămâna viitoare, se află astăzi pe masa Executivului, autorităţile urmând să stabilească intervalul de preţ la care se vor vinde acţiunile.

UPDATE Statul vrea minim 435 de milioane de euro pe pachetul de 51% ce va fi listat, a declarat, la Guvern, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie. El a afirmat că preţul minim a fost stabilit la 11 lei pe acţiune, iar cel maxim la 13,5 lei. Circa 85% din acţiuni vor vândute fondurilor de investiţii, iar 15% sunt rezervate pentru micii investitori. Nicolescu a completat că procentul rezervat micilor investitori poate urca la 22%, dacă există cerere.


Pe lista actelor normative care ar putea fi aprobate astăzi se află şi un proiect de hotărâre „pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.85/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare prin ofertă publică de majorare   a capitalului social prin aport de capital privat al Societăţii Comerciale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice ''Electrica''-S.A Bucureşti“, potrivit ordinii de zi a şedinţei de Guvern.

Electrica se va lista atât pe bursa de la Bucureşti, cât şi pe cea de la Londra, într-o operaţiune similară cu cea de la listarea Romgaz. Astfel, pe bursa de la Bucureşti se vor tranzacţiona acţiuni, iar la Londra vor fi disponibile certificate globale de depozit, instrumente financiare care au la bază acţiuni.

Listarea Electrica ar puta depăşi, însă, ca sumă, oferta Romgaz, care a bătut anul trecut recordul pentru orice companie românească listată. Astfel, dacă statul român a obţinut anul trecut 382 de milioane de euro pentru 15% din acţiunile producătorului de gaze naturale, acum Electrica ar putea colecta 390-400 de milioane de euro pentru 51% din acţiunile sale. Dacă în cazul Romgaz banii au ajuns la bugetul de stat, în cazul Electrica se va face o majorare de capital, astfel că banii vor rămâne în companie pentru investiţiile în liniile de distribuţie.

Electrica deţine trei filiale de distribuţie a energiei, care alimentează nordul Munteniei şi Transilvania, şi o subsidiară de furnizare.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite