Plan de relansare economică: 300 de milioane de euro pentru Fondul Român de Investiţii

Plan de relansare economică: 300 de milioane de euro pentru Fondul Român de Investiţii

Planul de relansare economică, anunţat de Guvern, presupune şi înfiinţarea Fondului Român de Investiţii (FRI) şi a Băncii Naţionale de Dezvoltare (BND), ca instrumente financiar-bancare de creştere a capitalizării şi de finanţare a investiţiilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fondul de investiţii de stat va finanţa activităţi precum private equity (fonduri de investiţii sub formă de participare la capitalul social al unor societăţi comerciale), venture capital (fonduri de investiţii în societăţi comerciale nou sau de curând înfiinţate), agenţie de promovare a investiţiilor, proiecte educaţionale pentru antreprenori etc. Capitalizare iniţială a fondului va fi de 300 milioane de euro.
 
De asemenea, Banca Naţională de Dezvoltare (BND) va fi o instituţie de credit pentru proiecte de investiţii.
 
În document se precizează "înfiinţarea unei bănci de dezvoltare după modelul altor bănci de dezvoltare din Uniunea Europeană care contractează împrumuturi pe pieţele de capital şi acordă finanţări, în condiţii avantajoase, pentru proiecte de investiţii care sprijină obiectivele naţionale de interes strategic".
 
Potrivit documentului, la măsuri de stimulare pentru creşterea capitalurilor proprii ale companiilor româneşti se menţionează bonificaţii la plata impozitului pe profit acordată în funcţie de menţinerea capitalurilor proprii pozitive şi/sau creşterea acestora pe o perioadă de timp. 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: