Orban: Bursa românească are încă o evoluţie timidă. Suntem departe de modelul capitalist din ţări dezvoltate. Vom debloca listările după alegeri

Orban: Bursa românească are încă o evoluţie timidă. Suntem departe de modelul capitalist din ţări dezvoltate. Vom debloca listările după alegeri

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că bursa de valori din România are o evoluţie timidă, iar ţara noastră este departe de modelul capitalist din ţări dezvoltate, unde ţările se finanţează în principal de pe bursă. Prim-ministrul a precizat că după alegeri vor fi deblocate listările companiilor pe bursă, proces blocat de actualul Parlament.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Faptul că România astăzi trece la statutul de piaţă emergentă secundară arată o evoluţie pozitivă a Bursei de Valori Bucureşti, dar din pucntul meu de vedere o evoluţie încă timidă şi din acest motiv intenţia noastră ca Guvern este aceeea de a sprijini în continuare dezvoltare a bursei, a pieţei de capital”, a spus Ludovic Orban, prezent la evenimentul de trecere a pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergentă.

Premierul a enumerat o serie de măsuri prin care statul vrea să susţină piaţa de capital, precum listarea de noi companii de stat la bursă, stimularea participării persoanelor fizice la piaţa de capital prin simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii de retail şi lansarea de noi programe de emisiuni de titluri de stat prin intermediui bursei.

„Dorim să încurajăm companiile private, inclusiv prin măsuri de stimulare de natură fiscală, să se listeze la bursă, astfel încât să aibă posibilitatea de a-şi diversifica sursele de finanţare”, a mai spus Orban.

El a precizat că în România suntem departe de modelul capitalist din ţările dezvoltate, în care o mare parte din finanţările companiilor se realizează de pe bursă.

Ludovic Orban a menţionat că în procesul de dezvoltare a pieţei bursiere a apărut „din păcate” legea care blochează timp de doi ani listarea de noi companii.

„Noi am atacat-o la Curtea Constituţională şi din păcate nu ni s-a dat dreptate. Blochează vânzarea de active, de acţiuni, afectând procesele de listare la bursă a unor companii importante, precum Hidroelectrica. Este clar că actuala structură a Parlamentului nu poate permite modificarea acestei legi. După alegeri, obiectivul nostru este să modificăm această lege. Vrem să creăm dezvoltare economică, să generăm cu adevărat o dinamică economică şi prin intermediul pieţei de capital”, a precizat premierul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările